Apptips for sommeren

Her finner du tips om apper du kan bruke for å kombinere tegneblyanten med nettbrett, knekke lesekoden, lage film, bøker og spill, samt utforske mulighetene med VR- og AR-teknologi.

Liten jente tar bilde med et gammeldags kamera
Med appene Book Creator eller TinyTap kan ferieminner bli til bøker og samtaleemner for å stimulere språkutvikling og hukommelse.

Lek og læring med app og fargeblyant

Mange barn bruker tid på spill og nettbrett i ferien, og ofte er også fargeblyanter en del av reisesekken. Ved bruk av appen Quiver kan du kombinere dette, den gjør tegningen levende ved bruk av AR-teknologi. Last ned appen, velg tegning, print ut, fargelegg og scan arket. Les mer om Quiver


Osmo Masterpiece er en annen variant som kombinerer nettbrett og tegning. Her kan du også ta opptak mens du tegner og dele det med andre.

Mange barn har lest boken om den lille larven Aldrimett, som etter å ha spise seg gjennom mange ulike frukter og bær, til slutt blir en fargerik sommerfugl. Nå kan barna bidra til at dette skjer gjennom den interaktive appen The Hungry Caterpillar AR. Appen kan blant anent brukes til språkstimulering, telling og å lære om somemrfuglens syklus. Les  mer om The Hungry Caterpillar AR.

Lær koding på en enkel måte

Osmo Coding er et spillsystem som ved hjelp av en app og konkrete spillebrikker introduserer barn for koding på en enkel og tydelig måte ved hjelp av konkreter, symboler og visuell støtte. Spilleren skal hjelpe Awbie med å samle jordbær, noe som gjøres ved bruk av kodebrikkene. Samtidig som dette er et engasjerende spill, utfordres barnas evne til å løse problemer, telle og planlegge. Dersom en ønsker å lage egne animasjoner og spill, kan Scratch være en god ressurs å starte med. Les mer om Scratch.

Knekk lesekoden

Poio er en spillapp som skal gjøre det lettere og mer motiverende å knekke lesekoden, og den kan også være nyttig for barn som er i risikogruppen for å få dysleksi. Spillet er et eventyr om trollet Poio som ikke kan lese og derfor har fanget bokstavene. Spilleren skal finne vokaler og samle konsonanter og på den måten automatisere forbindelsen mellom lyd og bokstav. Appen GraphoGame kan også brukes for å lære å koble lyd til riktig bokstav, og på den måten bidra til å lære å lese. Les mer om GraphoGame.

Lag egne spill

Å lage egne spill kan være en fin og lærerik aktivitet. Dette kan gjøres med appen TinyTap. Du kan blant annet lage puslespill, skriveoppgaver eller lydbrett til bilder du selv velger, noe som gir mulighet for å legge til rette for språkstimulering ut fra eget innhold Se hvordan i denne videoen fra TinyTap (engelsk).

Skap øyeblikk for språkstimulering og hukommelse

De fleste liker å ta bilder og video av det en opplever i ferien. Du kan bruke bilder og video til lage en film i f.eks. iMovie for iOS, lage en egen bok ved bruk av appen Book Creator, eller sette sammen opplevelsene dine i appen Spesielle historier. Du kan også ta vare på feriebildene dine og knytte dem til et kart ved bruk av appen PhotoMapo. Dette kan være et godt utgangspunkt for å la barn og unge dele og fortelle om det de har opplevd. For barn som trenger ekstra språkstimulering eller har utfordring med hukommelse og konsentrasjon, kan samtaler med utgangspunkt i filmer og bøker med personlig innhold virke motiverende, samt gjøre det lettere å huske og fortelle om det de har opplevd.

Forutsigbart og tilgjengelig med virtuell virkelighet

Å besøke nye steder kan skape uro hos dem som har behov for ekstra forutsigbarhet og struktur i hverdagen. Det gjelder like mye i ferien som i skolehverdagen. En viktig forberedelse kan være å “besøke” stedet på forhånd. Da blir en bedre forberedt på det en skal se og oppleve. Med VR-teknologien kan det oppleves som at en nesten er til stede i virkeligheten. Via Google Street View på telefonen kan du søke opp stedet du skal reise til og se veien dit, samt se bilder fra stedet. Noen bilder er i 360-grader og gir mulighet for VR-modus. Finn stedet, putt telefonen inn i en VR-brille, se deg rundt og få en smakebit på hvordan det ser ut dit du skal. Du kan også bruke Street View for å ta egne 360-bilder som du kan dele med andre. Bildet under er et skjermbilde fra Visit Norway VR.

Trollveggen sett fra luften

For noen er ikke reising like aktuelt. Det kan være funksjonshemming, sykdom eller andre ting som gjør at en ikke kan reise dit en vil. Visit Norway VR er en app som da kan ta deg med til noen av de mest spektakulære stedene i landet vårt. Her kan du blant annet besøke Preikestolen, Flåmsbanen eller Trollveggen. Finnes for iOS og Android. Med Expeditions og Discovery VR har du enda flere muligheter. Hva med å utforske koraller ved Galapagos-øyene, besøke Paris eller se pandabjørner leke i Kina?

Med VR-briller i  klasserommet

Se filmen fra Groruddalen skole. De har tatt i bruk VR-briller for å variere og tilrettelegge undervisningen.