Leppe-kjeve-ganespalte

Leppe-, kjeve- og ganespalte (LKG) er ei medfødd spalte i munnregionen. Logopedar og psykolog i Statped bidrar i den tverrfaglege oppfølginga av barn som er fødd med spalte.

Informasjonsbrosjyre

Brosjyren er laget for å gi svar på noen av spørsmålene du kanskje stiller deg som blivende eller nybakt forelder til et barn med spalte. Noen spalter oppdages i dag ved ultralydundersøkelse i svangerskapet. I slike tilfeller er man velkommen til en samtale med noen i teamene både før og etter fødsel.

Last ned brosjyren

Barnebok om det å være annerledes

"Albin og Luna og det mystiske speilet" 
Boken er delt i to. Første del er fortellingen om Albin og Luna på sykehuset. Begge er født med leppe-, kjeve- og ganespalte og skal opereres. Andre del inneholder faglig informasjon om spalte, skrevet for barn. Vi får vite hva en spalte er, hvorfor den oppstår, og behandlingen av den.

Les mer om boka

Kurs for barn

To ganger i året samler Statped en del ti- til tolvåringer med leppe-kjeve-ganespalte, i korthet kalt spalte. Gjennom to dager jobber barna med å utforske temaet relatert til å ha en spalte. Hos de fleste er spalten synlig, men vi har også med barn som er hørbart annerledes. Disse barna er valgt ut ved tiårskontrollen som alle barn med spalte møter. Noen trenger å bearbeide annerledesheten sin. Samtidig får de noen verktøy til å møte omverdenen med.

Les om kurset i StatpedMagasinet

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!