Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK) | www.statped.no

Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK)

Alle trenger språk for å utvikle seg. Noen personer kan, på grunn av medfødte tilstander, skader eller sykdom, ikke kommunisere ved hjelp av talespråk. Å kommunisere på andre måter enn gjennom talespråk kalles alternativ og supplerende kommunikasjon, forkortet til ASK.

 

ASK er personens språk, og måte å uttrykke seg på, og er helt nødvendig for denne personens språklige, sosiale og faglige utvikling.

Udir.no har også informasjon om ASK.

Pekeprate hver dag - eksempler på tematavler

Heftet er laget med utgangspunkt i noen hverdagslige situasjoner, med forslag til kategorier og ord som kan være nyttige i samtaler i de situasjonene.  Dette er ment som en inspirasjon slik at du kan lage egne tematavler.

 

Kommunikativ kompetanse

Fra vi er små har vi lært hvordan vi skal oppføre oss i ulike situasjoner, og sammen med ulike personer. Vi har lært hva vi kan si, til hvem, når, hvor og på hvilken måte.

 

ASK-webinar om kartlegging

Webinarrekke med fem webinarer hvor vi går gjennom de ulike delområdene i kartleggings-pyramiden utviklet av Oslo universitetssykehus (OUS).

Les om innholdet i webinarene,og se opptak.

Tematavler om krigen i Ukraina

Vi laget to eksempler på tematavler som dere kan bruke som inspirasjon til å lage eget materiell, eller finne/legge til ord i kommunikasjonsmiddelet som ditt barn eller elev bruker.

Her finner du tematavlene og tips til hvordan de kan brukes.

E-læring grunnkompetanse i ASK

Du vil få kunnskap om hvordan språk og kommunikasjon kan utvikles når du må kompensere for et manglende talespråk. Du vil få innsikt i hva alternativ og supplerende kommunikasjon er, samt hvordan du kan komme tidlig i gang med dette.

Les mer om e-læringen

Opplæringspakker ASK

Opplæringspakkene består av en mindre enheter med et spisset innhold. Pakkene kan brukes som selvstendige enheter, og er laget med tanke på dere som skal i gang med ASK-løsninger før første gang. Filmene kan også brukes som en del av veiledningen for dere som gir opplæring til andre

Les mer om opplæringspakkene

God ASK

Rettleingsmateriell med filmer, instruksjoner, forklaringer, spørsmål og arbeidsoppgaver som gjør at du som er voksen, kan bli en god kommunikasjonspartner for barn fra to til seks år som treng alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK).

Les mer om God ASK

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!