Til hovedinnhold

Litterære opplevelser

Skolebarn

Bøkene må oppover i alder være tilpasset og samsvare med hva barn i den aktuelle aldersgruppen vanligvis er opptatt av, og språket bør være tilpasset barnets forståelse.

En god historie er en nøkkel.

At en det skal være en god historie betyr ikke at boken trenger å inneholde mye tekst. Mengden på teksten bør tilpasses barnets språklige nivå. Mange bøker med historier som er fengende for barn har ikke mye tekst, men forteller likevel en god historie. Det bør være en balanse mellom tekstmengde og bilder som er tilpasset aldersgruppen.

Bøkene bør ha tiltalende og spennende bilder som kan fenge barnas interesse.

Bøker uten tekst

Bøker med enkelt innhold

«Under polarisen» av Line Renslebråten

I boka kan du lese om det yrende livet som finnes under polarisen. Fra bittesmå plankton og fisk, til Grønlandshvalen som er det største dyret som bor i Arktis. Alle som lever her, er viktige for hverandre og har funnet sin plass gjennom millioner av år. Visste du at det finnes flere typer is? For eksempel noe som kalles pannekake-is. Gjennom tekst og illustrasjoner i denne boka kan du oppleve og lære om alt det spennende som foregår under polarisen.

Boka har lite tekst, korte setninger og luftig skriftbilde, noe som gjør den lettlest og tilgjengelig for mange ulike målgrupper. Her kan man velge å lese hele eller kun deler av teksten. Hvert oppslag fungerer som en selvstendig tekst. Teksten er satt inn i faktabokser med lysblå bakgrunn, noe som passer godt til temaet. Flotte illustrasjoner gjennom hele boka.

Litteratur for skolebarn, 1. - 3. trinn

Bøkene i serien «Lines verden» av Anneli Klepp

Bøkene i serien «Lines verden» er lettleste, morsomme og fulle av forviklinger. Bøkene er lette å kjenne seg igjen i. I boka «Hyttetur-skrekk» skal Line og klassen på overnattingstur og de gleder seg skikkelig. Det ligger an til en tur full av morsomme hendelser, hemmeligheter og ikke minst skumle spøkelseshistorier. Bøkene har flotte illustrasjoner som bidrar til å bryte opp teksten. Serien er lettlest med korte kapitler, god størrelse på skriften, korte setninger og et luftig skriftbilde.

Litteratur for skolebarn, 4. -7. trinn

Side 10 av 12