Litterære opplevelser
Ungdom
For at den du leser sammen med skal oppleve det meningsfullt å delta i lesing bøker, bør du velge bøker ut fra hans eller hennes interesser. Vis respekt for det når du velger bøker.
Det finnes bøker som er laget for ungdom med utviklingshemning og du kan også selv lage bøker med utgangspunkt interessene til den du skal lese sammen med. Da kan du også tilpasse bøkene med tanke på størrelse på bokstavene, mengde skrift og valg av ordforråd. Book creator er en app du kan benytte for å lage bøker. På Monarch Reader kan du finne mange bøker laget av andre, og du kan lage bøker der selv.
Dette kan du legge vekt på
Vektlegg fortsatt at det å lese er en fin og lærerik, felles aktivitet. Det er fortsatt store muligheter for å tenke språkbygging, samtaler, diskusjoner og kreativitet.
Noen ganger må vi «lære» personer å like bøker og å lese sammen med oss. Ikke tenk at dere skal lese hele boken på en gang. Grip fatt i og snakk om det som interesserer og motiverer personen der og da. Neste gang du tar frem den samme boka, kan du bygge videre på det som fanget hans eller hennes interesse sist, og kanskje dere får lest en eller to sider til.
En praksisfortelling fra biblioteket
En mor kommer inn på barneavdelingen og ønsker hjelp. Sønnen hennes går på ungdomsskolen og trenger en bok til en skoleoppgave. Alle elevene må velge seg en bok de skal lese og deretter holde foredrag for de andre i klassen. Utfordringen er at sønnen ikke liker å lese og har dysleksi. Læreren har foreslått å lese en bok som er filmatisert og gjerne finne et tema som man er interessert i. Et aktuelt tema som nevnes er 2. verdenskrig. Vi sjekker ut noen ulike bøker, blant annet Maja Lundes «Over grensen», siden denne også er filmatisert. Men utfordringen er at det blir for mye tekst, og de har litt begrenset med tid.
Hvilke andre tema kan være av interesse? Kan fotball være aktuelt? Joda, fotball kan være aktuelt. Jeg forteller om boka «Elastico» skrevet av av Michael Stilson, som er tidligere fotballspiller. Dette er en grafisk roman som handler om fotball, drømmen om Landslaget, og vennskap. Illustrasjonene forteller mye av historien og det er ikke så mye tekst. Dette tror moren kan fungere. Jeg foreslår å gå inn på Leser søker bok sine sider og høre på deres «Podkæst» - der er det en episode hvor forfatteren Michael Stilson forteller om boka «Elastico». Fakta herfra kan kobles til egen leseopplevelse og man kan også gå inn på Youtube å vise en Elastico-finte.
Jeg anbefaler også å bli låner hos NLB – for å få tilgang på lydbøker.
Eksempler på bøker
Dahle, Gro. Kaffehjerte. Magikon forlag (2019)
Di Fiore, Mariangela. Søstre: Min historie etter Utøya. Vigmostad Bjørke (2021)
Ernstsen, Martin. Sult. Gyldendal (2019)
Estes, Max. Flommen. Cappelen Damm (2019)
Jordahl, Jenny. Hva skjedde egentlig med deg?. Cappelen Damm (2020)
Nortun, Harald. Blå flaggermus. Samlaget (2019)
Ombustvedt, Åse. Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? Ena, Vigmostad Bjørke (2019)
Ombustvedt, Åse. Ring hvis det er noe. Ena, Vigmostad Bjørke (2021)
Tjønn, Brynjulf Jung. Smadra. Flamme forlag (2018)
Stilton, Michael. Elastico: Når du må tape alt for å vinne. Ena, Vigmostad Bjørke (2020)
Bøker vi har gode erfaringer med - sammen med ungdommer
Kaffehjerte av Gro Dahle og Kaia Nyhus
I Kaffehjerte møter vi Elisabeth som bor hjemme med moren. Dagliglivet går sin gang på jobb og hjemme, med faste rutiner. Hver dag drikker Elisabeth og moren kaffe og ser på TV. Båndene mellom mor og datter er sterke. Samtidig er Elisabeth voksen og vil leve sitt eget liv! Hun har lyst til å få seg en kjæreste, men hvordan blir hun kjæreste med noen? Historien handler om å ta egne valg, om å endelig kunne bestemme selv. Og om å finne kjærligheten. Kanskje. Historien følger Elisabeth sitt liv over en kort periode med store endringer.
Boka har et åpent, lekent, inviterende og inkluderende språk. Det er enkelt og direkte, og med poetisk kvalitet. Teksten rommer mange lag som gir plass til leserens egen medskaping. Teksten har en illustrasjon på hvert oppslag. Illustrasjonene er utrolig uttrykksfulle. De er også naivistiske og vakre.
Med denne boka har vi hatt mange gode møter med ungdom. Ungdom med kognitive utfordringer, ungdom med kort botid i Norge, og andre ungdom.
Dette snakker man bare med kaniner om av Anna Hoglund
Dette er en fortelling om en introvert og høysensitiv 13-åring som føler seg annerledes, men som også ønsker å være en del av felleskapet. En tankevekkende og sårt fortelling om en ensom ungdom. Illustrasjonene kombinerer collageteknikk, fotografi og maleri. Boka er et kunstverk!
Alle ungdommer som vi har lest den for elsker den!
Side 11 av 12