Psykososiale faktorer handler ikke nødvendigvis så mye om kompetanser vi kan utvikle, men handler om faktorer som er viktige fordi de påvirker de andre kompetanseområdene. Kommunikasjonspartnerne sin måte å møte den som bruker ASK på, og personens egne holdninger til seg selv, kommunikasjonsformen og eventuelle kommunikasjonsmidler er helt avgjørende på dette området.
Vi som er kommunikasjonspartnere må vise at vi er interessert, at vi har respekt for den alternative kommunikasjonsformen gjennom at vi også bruker det. Vi skal medvirke til å gi et godt og aktivt språkmiljø, og være de kompetente kommunikasjonspartnerne personen som har behov for eller bruker ASK trenger. Dette kan vi gjøre gjennom å være oppmerksom på alle initiativ til å kommunisere, og på ulike måter støtte motivasjonen.
Det handler videre om hvilke holdninger personen som bruker ASK opplever andre har til hans/hennes kommunikasjonsmiddel og/eller kommunikasjonsform. Bare gjennom å bli møtt med respekt, interesse og begeistring kan han eller hun utvikle trygghet knyttet til å bruke kommunikasjonsformen sin. Vi som er kommunikasjonspartnere må sørge for at han/hun opplever mestring i kommunikasjon, på tross av manglende talespråk. Det handler om å styrke personen som bruker ASK sitt selvbilde.
I rammeplan for barnehage blir det fremhevet at barna skal støttes i å uttrykke synspunkter og skape mening i den verden de er en del av. Gjennom samspill, dialog, lek og utforsking skal barnehagen bidra til at barna utvikler kritisk tenkning, etisk vurderingsevne, evne til å yte motstand og handlingskompetanse, slik at de kan bidra til endringer. Barnas selvfølelse skal støttes, samtidig som de skal få hjelp til å mestre balansen mellom å ivareta egne behov og det å ta hensyn til andres behov.
I overordnet del i LK20 står det at skolen skal bidra til at hver elev kan ivareta og utvikle sin identitet i et inkluderende og mangfoldig fellesskap. Videre står det at alle elever skal behandles likeverdig, og at ingen elever skal utsettes for diskriminering. Elevene skal gis likeverdige muligheter slik at de kan ta selvstendige valg. Skolen skal ta hensyn til mangfoldet av elever og legge til rette for at alle får oppleve tilhørighet i skole og samfunn. Vi kan alle oppleve at vi skiller oss ut og kjenner oss annerledes. Derfor er vi avhengig av at ulikheter anerkjennes og verdsettes.
Brage
Brage har nettopp fått et elektronisk kommunikasjonsmiddel. Nå i starten står det mest i barnehagen. Brage er ganske interessert, og har forstått at han kan få tilgang på noen litt morsomme leker gjennom å trykke på den maskinen. En dag da Brage og mamma kommer til barnehagen vil han si at han vil leke med såpebobler, men maskinen er tom for strøm, de glemte å sette den på ladning dagen før.
Kari, som jobber i barnehagen, stønner og sier: «Ååååh – dette er jo helt håpløst, for et styr!! Maskinen er jo helt håpløs!»
Men Petter, som også jobber i barnehagen, sier: «Brage, nå setter vi den på lading! Vi må skynde oss, sånn at jeg får vite hva du vil fortelle!»