Til hovedinnhold

Akkommodasjon

Øyets evne til å se klart på forskjellige avstander kalles akkomodasjon. Denne evnen bestemmes av øyelinsen og muskulaturen (ciliærlegemet) som styrer linsens krumning.

Avhengig av om du skal se en gjenstand på kort eller lang avstand, kan øyelinsen forandre form og dermed brytningen på lyset som kommer inn i øyet.

Fordi linsen er elastisk, kan linsens krumning økes ved hjelp av en ringmuskel. Når ringmuskelen trekker seg sammen, blir linsen tykkere. Den får dermed en større brytende kraft. Dette skjer rent reflektorisk når du retter blikket mot en gjenstand nær deg.

Når du ser på en gjenstand på nært hold, må øynenes synsakser rettes litt innover. Synsaksene konvergerer (løper mot samme punkt) for å fiksere gjenstanden. Det nærmeste punktet du kan se skarpt på når øyet akkommoderer maksimalt, kalles øyets nærpunkt. Fjernpunktet er det fjerneste punktet du kan se skarpt når øyet ikke akkommoderer.

Når vi ser på objekter som ligger lenger enn 6 meter fra oss, er akkomodasjonen maksimalt avslappet. Når vi ser på noe som er nærmere enn 6 meter, vil musklene rundt øyelinsene strammes og øyelinsen krummes.

Akkommodasjonsevnen avtar med alderen

Med alderen blir den myke øyelinsen hardere og mindre elastisk. Dette fører til at øyet får problemer med å bryte lys som kommer fra nært hold (presbyopi). Lysstrålene får fokus «bak» netthinnen, i stedet for på netthinnen. Dermed ser du tåkete, og vil trenge lesebriller. De fleste begynner å merke endringer i 40-45 års alderen. Synsopplevelsen er lik som for langsynte, men årsaken er en annen.