Å kunne skrive er å kunne produsere en tekst med et budskap. Når talespråket påvirkes av et hørselstap vil barnet skrive det som det hører. Det er sjelden en god metode når man ikke hører så godt. Det er derfor en utfordring å lære å skrive norsk fordi det krever erfaring med og god kjennskap til f eks norske språklyder, grammatikk og syntaks.
Hva karakteriserer skrivingen?
Skrivingen til noen hørselshemmede elever kan karakteriseres av
- korte setninger med rigide setningsstruktur og skrivefeil
- utelatelse av små ord og bøyninger
Da er det nødvendig for læreren å endre perspektiv, og ikke se på alle feilene men spørre hva er det eleven vil fortelle? Hva har hun skrevet riktig? Hvorfor skriver hun som hun gjør? Eleven trenger eksplisitt undervisning, på det nivået hun befinner seg i sin utvikling av skriftspråk. Se nivåbeskrivelse i rammeverket for grunnleggende ferdigheter.
Hvordan utvikle skriveferdigheter for elever med nedsatt hørsel
Motivere til skriving
Skriving og bimodal tospråklighet
For bimodalt tospråklige elever kan skriving også bety å kunne produsere en tegnspråktekst. Når man kan skrive på ett språk er det enkelt å overføre ferdighetene til andre språk.
Tekstskaping på tegnspråk
Bimodal tospråklighet
Tospråklighet mellom (minst) et tegnspråk og (minst) et talespråk omtales ofte som bimodal tospråklighet, da man skiller på de to modaliteter som er involvert (det auditive for talespråk og visuelle for tegnspråk).
Hva skal elevene kunne
Hva som defineres som skriving og hvilke ferdigheter forventes i hvilke trinn kan du lese om i Utdanningsdirektoratets rammeverk for grunnleggende ferdigheter
I tillegg har Utdanningsdirektoratet også laget et rammeverk for grunnleggende ferdigheter i tegnspråk som bl.a. omfatter avlesing og produsering av tegnspråktekst.