Opptak fra Fagtorget 2022
- En praktisk spesialpedagogisk konferanse for deg som vil vite mer om hva som virker.
Under finner du opptak fra fagtorget. Ønsker du opptak uten tegnspråktolk finner du det her.
Onsdag 30. november
Annemarie Bechmann Hansen
Direktør i Statped

I denne økten skal dere få et innblikk i hvordan dere kan bruke den nylanserte kompetansepakken om inkluderende praksis fra Utdanningsdirektoratet. Denne kompetansepakken kan brukes i utviklingsarbeid knyttet til inkluderende praksis i barnehager, skoler og PP-tjenesten. Innholdet er utarbeidet i et samarbeid mellom Utdanningsdirektoratet og Statped.
Heidi Ødegaard Dølbakken
Seniorrådgiver i avdeling for inkludering og pedagogisk støtte i Utdanningsdirektoratet

Tonje Lundervold
Seniorrådgiver, Statped

Statped får mange henvendelser fra fortvilte foreldre, skoler og PP-rådgivere som har ansvar for elever med nevrodiagnoser som AD/HD, Tourette Syndrom og autisme som strever med ufrivillig skolefravær. De fleste elevene vi møter har hatt et høyt stressnivå siden barnehagen. I dette innlegget vil du få introduksjon om hvordan ufrivillig skolefravær kan forstås, forebygges og hvilke tiltak kan brukes ut fra elevens styrker.
Beklager litt problemer med lyden i starten av opptaket.
Hedda Gjesti Tjäder
Seniorrådgiver, Statped

Maren-Johanne Nordby
Seniorrådgiver, Statped

Kristine Damsgaard
Seniorrådgiver, Statped

Matematikkvansker har mange ulike årsaker og uttrykk. Det er viktig å forstå hver elev styrker og utfordringer for å gi god tilrettelegging i matematikkopplæringen. Dette innlegget vil ta for seg noen vanlige årsaker til å streve i matematikkfaget: Spesifikke matematikkvansker, språkvansker og vansker med logisk-visuell resonnering. Vi vil se på hvordan de ulike vanskebildene påvirker matematikklæring, og drøfte prinsipper for tilrettelegging av opplæringen.
Last ned presentasjon (pdf)
Irina Jensø
PP-rådgiver i Drammen PPT. Irina jobbet tidligere som seniorrådgiver i Statped

Noen barn har motoriske utfordringer som gjør at de ikke kan utvikle tydelig tale. De har behov for andre måter å kommunisere på. Det krever kompetanse hos foreldre og fagpersoner i laget rundt barnet.
Statped har utviklet tjenestemodellen «Tidlig innsats for små barn med behov for ASK». Modellen bygger på kunnskap om tiltak som kan støtte språket og kommunikasjonen hos små barn med behov for ASK. Den består av fire innsatser, som til sammen danner et helhetlig tilbud. I denne presentasjonen vil du få et innblikk i det Modulbaserte forløpet for arbeidslaget.
Gro Narten Markestad
Seniorrådgiver i avdeling for alternativ og supplerende kommunikasjon i Statped.

Synes du det er skummelt hvis barnehager tar i bruk ny teknologi?
Men hva hvis vi forteller deg at teknologi kan bidra til inkluderende praksis og deltakelse i fellesskapet for alle barn, og at du kan lære hvordan?
Statped har en praktisk kompetansepakke proppfull av metoder og arbeidsmåter som bidrar til å bygge god kultur for deling og læring i personalgruppa.
Tjenesten heter digital didaktikk og inkludering. I denne økten skal dere bli bedre kjent med noe av innholdet, og få vite hvorfor vi tenker at dette er en gavepakke for alle ansatte i barnehager og PPT.
Fredrik Lillestølen Ekren
Prosjektleder for Digital didaktikk og inkludering i Statped

Hvordan tilrettelegge for barn som har fått en hjernerystelse med symptomer som vedvare.
Kristoffer Knutsen
Seniorrådgiver i Statped

Hvordan oppdage synsvansker i skolen? Hva gjør man når synsvansker oppdages? Hvilke tiltak kan prøves ut for å bidra til utvikling og læring?
Anelin Lund-Warholm
Seniorrådgiver i Statped

Hvordan er det å være elev med nedsatt hørsel? Søstrene Hedda og Mia har hatt nedsatt hørsel hele livet. De har hatt tilrettelegging for hørselstapet sitt siden barnehagen.

Hvilke tiltak fungerte for de og hvorfor? Hedda og Mia forteller om sine erfaringer og har en viktig beskjed til PPT-rådgivere.
Tharani Thangarajah
Rådgiver i fagavdeling hørsel i Statped

TAKOM er en nettressurs som du kan bruke for å tilrettelegge for kommunikasjon i taktil modalitet.
Anne Sofie Fjær Løvbrøtte
Seniorrådgiver i avdeling kombinerte sansetap og døvblindhet medfødt i Statped

Hvordan kommunen har jobbet overordnet med å implementere kompetanseløftet. Et eksempel på hvordan en skole arbeider for å få til god tilrettelagt og inkluderende undervisning for alle.
Gro Abeland
Rektor, Høyland ungdomsskole

Gørild Eltervåg
Prosjektleder for kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis i Sandnes kommune.

I etablering av partnerskap med Lier kommune ifm Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis inngikk USN og kommunen høsten 2021 et samarbeid med Statped for å heve kompetansen knyttet til ASK. Det resulterte i en felles fagdag og fire fysiske samlinger for til personalet som i sitt daglige arbeid var i behov for kompetanse innenfor ASK. Jeg (vi) deler derfor noen erfaringer knyttet til dette arbeidet.
Hilde Sofie Stokke
Førstelektor i spesialpedagogikk ved fakultetet for humaniora, idretts-og utdanningsvitenskap på Institutt for pedagogikk Campus Vestfold

Innlegget vil rette søkelyset mot usikkerheten barnehage, skole og PPT kan oppleve ved mistanke om utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD) hos flerspråklige barn og unge.
Problemstillinger knyttet til kartleggingsprosedyrer og tilrettelegging vil bli gjort rede for.
May -Britt sin forelesning bygger på hennes avhandling «One size does not fit all» En studie av språkferdigheter blant flerspråklig barn og unge.
May-Britt Monsrud
Seniorrådgiver/Ph.D i avdelingen språk og tale i Statped

Forelesningen tar utgangspunkt i de tjenestene SEAD gir. Språk er en viktig kulturbærer, og ikke minst en identitetsmarkør. og grunnleggende menneskerettighet å ha muligheten til å bruke sitt eget språk. Som urfolk har man i tillegg en beskyttelse av lovverket til å bruke sitt eget språk. Tjenestene gis til samiske barn, unge og voksne. Det gjelder samisk identitet uavhengig av språk.
Solvår Knutsen Turi
Seniorrådgiver, Samisk spesialpedagogisk støtte, Statped

Statped har utviklet refleksjonsverktøyet for inkluderende praksis. Dette er et rådgiververktøy som PPT kan bruke i systemrettet arbeid med å fremme inkluderende lærings- og utviklingsmiljø i skoler og barnehager. I Trøndelag inngår opplæringen i dette verktøyet som et tilbud gjennom kompetanseløftet.
Ellen Vinne er leder i PPT på Verdal. I denne sesjonen blir hun intervjuet av seniorrådgiver Bernt Smestad fra Statped om sine erfaringer fra arbeid med refleksjonsverkøyet. Praten gir et tiltaksrettet og praksisnært innblikk i hvordan PPT Verdal arbeider med refleksjonsverktøyet for å skape felles språk og forståelse om inkluderende praksis.
Innlegget baserer seg på at tilhøreren har kjennskap til refleksjonsverktøyet fra før. Les mer her.
Ellen Vinne
Avdelingsleder i PPT Verdal

Bernt Smestad
Seniorrådgiver i Statped

En praksisfortelling om hvordan PPT Askøy, gjennom sitt LUP-prosjekt, hjelper skoler med å forstå og møte elever som oppleves utfordrende.
Edith Skjønhaug-Olsen
Spesialpedagog/Teamleder i pedagogisk psykologisk tjeneste i Askøy kommune

Nina Jarlind
Pedagogisk psykologisk rådgiver i PP-tjenesten i Askøy kommune

Relasjonskompetanse og nærpersonkompetanse i arbeid med og rundt mennesker med multifunksjonshemming med dyp og alvorlig utviklingshemming.
Tonje Lovang
Seniorrådgiver i Statped
