Alltid uro –En film om voksne med ADHD

Det har vært en utbredt oppfatning at AD/HD er en barne- og ungdomsdiagnose som de fleste vokste av seg. I dag vet en at dette ikke er tilfelle.

Fakta og tilgjengelighet

Cover- alltid uro

Kategori: AD/HD, Videregående, Voksne, Filmer (video), Brukerhistorier, Statpeds ressurser, Video (kjøp/leie)

Utgiver: Statped

Mange som har fått diagnosen som barn, fortsetter med en atferd som får negativ innvirkning på utdanning, sosialt liv og yrkesutøvelse. Mange barn er også blitt oversett og får først diagnosen i voksen alder. Man regner med at mellom 1 og 3 % av den voksne befolkningen har AD/HD.

Mens barn med AD/HD ofte er synlige, blir det annerledes ved overgangen til voksenlivet. Voksne med AD/HD har ikke den samme utvendige uroen – den blir mer innvendig. Mange sliter med konsentrasjonsvansker, impulsivitet, det å holde avtaler, og noen med å organisere livet. En del har lært seg å kompensere og fungerer bra. Mange opplever imidlertid betydelige problemer i den daglige omgangen med andre, i forhold til venner, i ekteskapet og på arbeidsplassen. Det kan dreie seg om rastløshet, mangel på struktur og organisering, problemer med planlegging og tidsberegning, humørsvingninger, vansker med å følge regler, hissighet m.v.

I denne filmen møter vi tre personer som alle har fått diagnosen i voksen alder. Siri var 38 før hun fikk AD/HD-diagnosen. Som barn trodde hun at hun var dum og følte aldri at hun ble forstått. Da hun omsider fikk diagnose og hjelp, klarte hun å realisere drømmen om å bli fotograf. Erlend fikk diagnosen som 22-åring. Konsentrasjonsvanskene hadde ført til at han ikke presterte sitt beste på skolen. Ved en tilfeldighet tok han en IQ-test og oppdaget at han scoret langt over gjennomsnittet. Det ble et vendepunkt. «Øystein» fikk diagnosen da han satt i fengsel og skjønte da hvorfor han var så ukonsentrert på skolen og konstant har en indre uro.

 

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!