Digitale ordbøker

Digitale ordbøker er til god støtte i lesing og skriving. De gir rask og hensiktsmessig hjelp til «å slå opp» ord du ikke forstår.

I noen av ordbøkene kan ordforklaringene leses opp med talesyntese, og det blir gitt eksempler på hvordan ordet kan brukes. Til Windows har programmene Lingdys, CD-ord, Bugdie Pro og Textpilot denne funksjonen.

For elever med språkvansker er det spesielt viktig at ordforklaringene har et enkelt språk, og at det gis eksempler på bruk av ordet. For noen er det imidlertid ikke tilstrekkelig å forklare vanskelige ord med ord. De har behov for visuell støtte og konkrete erfaringer for å forstå. En ordbok som gir visuell støtte, er Lexin.

I Word er det også mulig til å slå opp ord ved å høyreklikke på dem. I rullegardinmenyen som åpner seg, velger du «Synonymer». I neste rullegardinmeny velger du «Synonymordbok». Under «Alternativer for oppslag» kan du velge mellom flere ordbøker.

På iPad kan du markere et ord og velge «Slå opp» og «Søk på Internett». Du får også mulighet til ordbøker på andre språk, men ikke norsk.

Google Oversetter er en app som er et godt hjelpemiddel for å oversette ord og tekst fra andre språk. Du kan snakke, appen oversetter det du sier, og du kan få oversettelsen lest høyt. Du kan også bruke Google Oversetter direkte på Internett.

På Internett har du tilgang til bokmåls- og nynorskordboka. Det er en fordel å legge inn de mest brukte ordbøkene som favoritter i nettleseren slik at elevene har enkel tilgang.

Leverandører

Clue

Clarify

Ordnett

Ordnett som app

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!