OCR - skanning

OCR - skanning

Når du skanner, tar du egentlig et bilde av en tekst. For å gjøre bildet om til redigerbar tekst må du ha et program som heter OCR. 

Fakta om video

Kategori: Lese- og skrivevansker, Dysleksi, Apper/programvare, Pedagogisk bruk av teknologi

Språk: Norsk

OCR står for Optical Character Recognition. Dette programmet gjennkjenner bildet av bokstaver og tolker bildene om til redigerbar tekst.

For elever som trenger støtte til å tilegne seg innhold i en tekst, må skolen sørge for at eleven får teksten digitalt. I en digital tekst er det mulig å benytte syntetisk tale for å få teksten lest opp. En digital tekst gir også brukeren mulighet til å forandre fonter, farger og linjeavstand eller forstørre teksten. Dette kan gjøre teksten lettere å lese. De fleste skoler har store kopimaskiner som ofte har mulighet til å skanne til OCR.

Det finnes bordskannere og håndskannere, men mobiltelefoner og nettbrett kan også være gode verktøy for å gjøre bilde av tekst redigerbar.

Office Lens er en app hvor du kan ta et bilde av tekst og overføre til et dokument (for eksempel Word). Teksten blir da gjenkjent og redigerbar. Det er også mulig å bruke "Engasjerende leser" og få teksten fra bildet lest opp direkte. Office Lens har apper både til iPad/iPhone og Android.

Les om Office Lens i NAV appbiblioteket.

I Office OneNote appen kan du også få gjenkjent tekst fra bilder. Du limer inn bildet av en tekst, markerer det, høyreklikker og velger "kopier tekst fra bilde". Deretter limer du inn teksten der du vil ha den med kommandoen Ctrl V. Denne funksjonen virker bare i skrivebordsversjonen/appen og ikke i online-versjonen av OneNote.

Hvis du bruker Chrome og Google apper kan du ta et bilde av en tekst og legge det i Google Disk. Herfra kan du velge "åpne i dokumenter" og bildet blir åpnet i dokumentet ditt samtidig som teksten blir gjenkjent og gjort om til redigerbar tekst. Teksten kan leses opp med syntetisk tale.

Les mer om Chromebook. 

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!