Til hovedinnhold

Toca Town

Mål: Eleven skal bruke enkle tre til fire ords-setninger for å gjøre forespørsler og lede andres handlinger.

Toca Town er en app fra Toca Boca. Dette er bare en i en serie med apper som ligner på hverandre. I Toca Town skal du utforske en liten by, inkludert en matbutikk, leilighet, hus, politistasjonen, restaurant og kafé. Det er opp til deg å bestemme hva innbyggerne i Toca Town skal gjøre i dag. Har noen fødselsdag? Trenger du ikke å gå å handle mat? Kanskje skal du ha en piknik i parken?

App Informasjon

Toca Town: Appen kan brukes på ulike plattformer.

Utviklernes nettside

Lenke til AppStore

Formål med bruk av appen

Oppmuntre til å bruke tre til fire ords ytringer for å å kommentere, be om ting, protestere og få utført ting direkte.

Målord

han, hun, de, vil, gå, spise, søvn, drink, hjelp, opp, ned, gjør, sette, ja, nei, ikke, mat, seng, park, hus, butikk, politi, gave, fest.

Huskelapp (PDF)

Språkferdighet

Produsere tre-fire ord enkle setninger
Bruke verb bøyninger for å beskrive handlingen
Utføre to-trinns instruksjoner

Mål

  1. Eleven skal kunne bruke enkle fullstendige setninger for å lede en annen persons handlinger.
  2. Eleven skal kunne sette sammen verb
  3. Eleven skal kunne bruke vanlige verb i ulike bøyningsformer
  4. Eleven skal kunne bruke "ikke" for å indikere "ikke dette", "ikke her", "ikke det".

Oppgaver

Snakke

For å modellere utsagnet, kan du bruke programmet og beskrive handlingen før den finner sted. Flytt karakterene og objektene i appen og modeller en korrekt og enkel setning. For eksempel: "Han lager mat" eller "Hun spiser."
Gi mulighet til å bruke preteritum ved å ta skjermdumper av karakterene i appen både før og etter at handlingen er utført. For eksempel et bilde av kokken før og etter at han har laget mat.
Ta utskrift av skjermdumpene og bruk dem i samtalen. Modeller riktig svar hvis personen står fast. På dette nivået er det greit å akseptere både enkeltord og enkle setninger.
Gi muligheter til å bruke negasjoner "nei" og "ikke" ved å la personene oppleve feil i spillet. Sabotere en scene ved å plassere elementer og karakterer på feil sted. Dette vil gi eleven en mulighet til å beskrive hva du gjorde feil ved hjelp av enkle fraser som "ikke her" eller "ikke der."

Lese

Lag en handleliste som barnet skal lese og følge. Skriv handlelisten på tavlen/flipover, les gjennom den sammen med eleven, samtidig som du legger varer i handlekurven. Du kan også lage en bursdags-liste eller en liste med godsaker som man skal ta med på piknik.
På kjøkkenet og på restauranten kan du "lese" oppskrifter og kombinere ulike matvarer for å lage et måltid. La eleven skrive ut oppskriften til sine egne favorittmåltider.

Skrive

Politistasjonen er et morsomt sted å besøke i dette spillet. Du kan sette karakterer i fengsel og slippe dem fri. La personen plukke ut en karakter i spillet til å være "slem person" og lag en skriftlig beskrivelse av hvordan karakteren ser ut (Han er stor, han har svart hår, osv...), og hva de har gjort (forbrytelsen)! Eldre elever kan utvide profilen og lage en historie om deres forbrytelser eller lage en ETTERSØKT-plakat.

Generalisering

Bruk fokusordene målrettet i denne leksjonen ved å utvide det til å gjelde daglige aktiviteter som å våkne opp om morgenen, matlaging, måltider, eller gå tur i parken. Diskuter hver aktivitet og la eleven beskrive hvert trinn med talemaskinen. For å kunne benytte fortidsformen, la barnet bruke sekvenser som beskriver ting som allerede har skjedd den dagen, eller fra utflukter eller aktiviteter.