Til hovedinnhold

Tegn-til-tale e-læring

1.2 Bruk av tegnordboken og tegnbanken.no

Appen Tegnordbok.no er et oppslagsverk der du finner videoer for hvordan tegn utføres. Det finnes en webversjon og en appversjon som du kan laste ned.

Tegnordboken app

I appen kan du bla til forrige eller neste tegn ved å sveipe fingeren over videobildet. Du kan lage en egen favorittliste med tegn og velge gruppesymbolet for å se ulike grupper av tegn. Det er også en delefunksjon slik at du kan dele tegn med andre.

Noen ord finnes det flere tegn for. Velg det tegnet som passer til det som skal kommuniseres. For eksempel finnes det et tegn for “spise” som brukes når mennesker skal spise og andre tegn for “spise” når dyr skal spise.

Tegnbanken.no

Tegnbanken.no er en ressurs der man kan finne tegn i ulike formater – som videoklipp, foto og strektegninger. Vi anbefaler at du bruker nettleser Chrome. Tegnbanken.no er laget for alle som bruker kommunikasjon med tegn i en eller annen form. Tegnutvalget er basert på tegn fra norsk tegnspråk. Du finner alle videoklippene fra norsk tegnordbok og mange foto og strektegninger av tegn. I tillegg er det noen bilder av objekter.

På dette nettstedet kan du søke etter og få opp lister over enkelttegn i ulike format. Du kan kopiere enkelttegn og lime dem inn i andre program (se hjelp-knappen oppe til høyre). Du kan skrive dem ut ved å gå inn på tegnbanken.no og markere om du vil skrive ut tegnene som strektegninger eller foto. Her vil du også finne muligheten for å skrive ut foto av objekter som du kan koble til aktuelt tegn. Under i-knappen oppe til høyre på siden finner du forklaringer til pilene som viser retning og bevegelser på tegnillustrasjonene.

Det finnes en mulighet for å lage en oversikt over tegn du skal bruke til for eksempel en sang eller en bok. Fremgangsmåte for dette finner du her; Tegnbanken Editor

Det er ulike måter å skrive ut tegn på både fra Tegnbanken.no, men også fra andre ressurser som for eksempel Tusen tegn å tenke på og serien Mine tegn (se kapittel 1.3 Andre ressurser). Hvis du skriver ut bilde/strektegning av tegnene har du dem lett tilgjengelig, slik at de kan minne deg på hvordan tegnene utføres. Da kan du få støtte til å være en god språkmodell. Dere kan eventuelt også henge opp strektegningene. Det viser andre at dere tar språk og kommunikasjon på alvor, og kan minne miljøet på å bruke tegn i hverdagen.

Utprøvingsoppgave

Side 4 av 31

Tegnordbok.jpg

Tegnbanken.jpg