Til hovedinnhold

Visuell musikk

Hørselshemmede barn og ungdommer er interessert i musikk. Hørsel er ingen forutsetning for å oppleve musikk. Musikk er ikke bare lyd. Musikk er også bevegelse, rytme og formidling. Til sammen blir dette en både en auditiv og visuell opplevelse.

Skjermdump: Visuell musikk
  1. Kategori: Hørsel, Norsk tegnspråk, Drama og rytmikk for døve, Ungdomstrinnet, Videregående, Filmer (video), Nettressurser, Nettbaserte læremidler, Tegnspråk, Statpeds ressurser
  2. Språk: Tegnspråk
  3. Utvikler: Statped

Mange meldte sin interesse da vi arrangerte samlinger for med hørselshemmede ungdommer for å utforske musikk på tegnspråklige premisser. Rapartist Marko Vuoriheimo, kjent som Signmark, og skuespiller Ronny Patrick Jacobsen instruerte deltakerne i rytme, musikk i kombinasjon med tegnspråk, tekstskaping og kunstnerisk uttrykk.
Deltakerne valgte selv musikken de ville jobbe med, og resultatet ble et spenn av ulike musikkvideoer. Marie, Fie, Julie og Tonje lagde tegnspråklige coverlåter, tre av dem på amerikansk tegnspråk. Fernando skrev sin egen sang, Ingrid skrev tegnspråkpoesi og her måtte det egen musikk til. Basert på de tegnspråklige fremføringene skrev Kristoffer Lo fra Highasakite musikken til de to sistnevnte.

Musikkvideoer med tegnspråk

Resultatet ble 7 musikkvideoer med tegnspråk, samt en presentasjonsfilm. Piloten Den romantiske tragedien av Kaizers Orchestra var også en oppgave i tegnspråkfaget i videregående skole. I tillegg til underholdningsverdien er disse musikkvideoene gode ressurser som kan brukes både i tegnspråk- og drama og rytmikkfaget. Lærere forteller at de har brukt poesien som utgangspunkt i undervisningsopplegg. Opplegg der elevene har jobbet med håndformer, tegn, rytme og ulike kunstneriske uttrykk knyttet til for eksempel følelser. Til slutt har elevene tatt opptak av sine tegnspråktekster og klippet inn egne malerier.

Et Extrastiftelsen-prosjekt

Visuell musikk er et prosjekt gjennomført av Statped i samarbeid Kulturenheten i Trondheim kommune for Norges døveforbund, med støtte fra Extrastiftelsen.