Til hovedinnhold

Ung virkelighet (Film om «annerledeshet»)

Hva er «annerledeshet»? Hvem er «annerledes»? Film om Malene (19), Jørgen (17), Elise (16) og Jostein (18) som vi følger gjennom et halvt år. Via videodagbøker, intervjuer og opptak får vi del i deres ærlige meninger, sårbare refleksjoner og innsikt som de har ervervet seg.

Cover - Ung virkelighet
  1. Kategori: AD/HD, Ungdomstrinnet, Filmer (video), Statpeds ressurser, Video (kjøp/leie)
  2. Utgiver: Statped

I filmen møter vi Malene (19), Jørgen (17), Elise (16) og Jostein (18). Malene har ADHD. Det betyr at hun møter fordommer fra folk som ikke tror hun kan. – Jeg har jo en enorm energi og kan stå på mer enn de fleste, sier Malene. Og den bruker hun på hestene som kanskje er noe av det som betyr aller mest for henne. Jørgen har Cerebral Parese og sitter i rullestol. Hans store lidenskap er fotball. Ikke alltid da like lett å sitte på sidelinjen å se på. – Men jeg kan jo bidra med mine innspill og dessuten velger jeg å se positivt på det, sier Jørgen. Elise sliter med lese- og skrivevansker. Skriftlig eksamen er et mareritt. Likedan om hun blir bedt om å lese høyt eller skrive på tavla. Får hun snakke derimot er hun i sitt ess.

Jostein er hørselshemmet og bruker høreapparat. Tennis er hans greie. Men av og til er det vanskelig å få med seg alt som på skjer banene. På skolen kan det være litt pinlig når læreren stiller han spørsmål som alle andre hører men han ikke får med seg.

Vi følger de fire gjennom et halvt år – gjennom ungdommenes videodagbøker, intervjuer og opptak får vi del i deres ærlige meninger, deres sårbare refleksjoner og den innsikten de har ervervet seg. Etter ett halvt år møtes de fire. Fire ungdommer med hver sine liv og hver sine erfaringer. På et fyr med horisonten som ramme. Der deler de av sine liv og erfaringer gjennom å se på hverandres videodagbøker.

Hvordan er det å være ung å leve med en eller annen utfordring? Hvordan forholder vi oss til dette ordet «annerledes»? Hvem er «annerledes»? Er det sånn at når det kommer til stykke så er vi alle annerledes på en eller annen måte?