Til hovedinnhold

IKT for punktskriftbrukere

DAISY bøker

I denne delen beskrives lydbøker i DAISY-format og lesing med skjermleserprogrammer.

Hva er DAISY?

DAISY (Digital Accessible Information System) er en internasjonal standard for digitale lydbøker. DAISY-formatet er strukturert og utformet på en måte som gjør det mulig å navigere i innholdet. Teksten er formatert med bl.a. sidetall og overskrifter. Du kan sette bokmerker, søke på tekst og navigere i overskrifter.

Hvem produserer DAISY-bøker

Statped skolelydbok låner ut tilrettelagte lærebøker på lyd i DAISY-format for elever fra 1. til 13. trinn som strever med å lese visuelt eller han andre vansker med lesing. Du kan bli låner hvis du for eksempel har en synshemming, en lesevanske, ADHD eller andre kognitive utfordringer.

Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur (tibi.no) produserer studielitteratur for studenter på universitet og høyskoler. Tibi produserer også skjønnlitteratur, aviser, tidsskrifter, magasiner og lignende.

Statped og Tibi samarbeider om å låne ut skolelydbøker via statped.no og tibi.no. Alle elever som har lånerett, kan selv finne og laste ned skolelydbøker gratis.

Du må ha brukernavn og passord i Tibi klart før begynner å låne og laste ned lydbøker.

DAISY-bøker kan være i lydbokformat eller i fulltekst lydbokformat. Fulltekst DAISY-format kan leses på leselist, med syntetisk tale eller med den innspilte talen i boka. Du kan variere mellom disse metodene etter eget ønske.

Informasjon og lån på Statped.no

På Statped sine nettsider finner du:

Avspillere

Du kan lese DAISY-bøker med PC, Mac, mobil, nettbrett og egne lydbokavspillere.
På PC kan du lese DAISY-bøker i fulltekst på leselist med avspillere i skjermleserne FSReader i JAWS og EasyReader i Supernova.
På Mac kan du laste ned en App, Emerson, som gjør det mulig å spille av DAISY-bøker.
For smarttelefon og nettbrett du bruke appene Tibi og Easy Reader til avspilling. Appen Tibi gir også mulighet til å lese fulltekst DAISY-bøker på leselist.
En del bruker en DAISY-spiller som er spesialutviklet for avspilling av DAISY-lydbøker. Navigasjon ved hjelp av sidetall, overskrifter og bokmerker kan da gjøres fysisk på avspilleren. Moderne DAISY-spillere benytter minnekort, strømming og nedlasting via nettet direkte til spilleren. Flere spillere har nyttige tilleggsfunksjoner som bl.a. opptaksfunksjon, GPS m.m.
Synshemmede kan søke om DAISY-spiller fra NAV Hjelpemiddelsentral.

DAISY fulltekst med JAWS og FSReader 3

Informasjon om DAISY fulltekstbøker med skjermleser og leselist ligger på Statped sine nettsider:

DAISY fulltekst med SuperNova, Media

Informasjon om DAISY fulltekstbøker med skjermleser og leselist ligger på Statped sine nettsider:

Nettleserbok

Nettleserbok er en gratis avspiller for skolelydbøker på PC, Mac eller Chromebook i nettleserne Google Chrome, FireFox og Opera.
Siden nettleseren Safari på Mac ikke virker med Nettleserbok kan det benyttes Google Chrome eller FireFox.

Les mer om nettleserbok Spill av bøker | statped.no

Laste ned bøker fra Tibi

Ved bruk av Jaws (FSReader) og med Supernova, Media kan DAISY-bøker lastes ned fra Tibi. DAISY-bøker kan være i lydbokformat og i fulltekst lydbokformat som kan leses med både leselist og eller tale. Ved lånet vil det komme frem «Lydbok med tekst» på bøker med fulltekst. Nyere bøker vil som regel foreligge i fulltekst format. Du må ha brukernavn og passord i Tibi klart før du begynner lån.

Laste ned en DAISY-bok i Supernova, Media

Fra kontrollpanelet (åpnes med Ctrl+mellomrom) til Supernova velges Media (Alt+ m), Online Bøker og innlogging i Tibi. Naviger med piltaster. Ønskede bøker skrives inn fra søkefeltet. Naviger med tabulator til nedlastingstast. Nedlastingen tar litt tid. Etter nedlasting kommer du automatisk til valg for avspilling. Dette skjermbildet navigeres med Tabulator og Enter.

Ved senere bruk vil lånte bøker kunne startes fra Media under, Bøker (b). Her vil du etter din aktivitet i Media kunne få flere valg; Forsett å lese... om du har åpnet en bok. Boka starter der den ble avsluttet. I Mine bøker vil du få en liste over dine lån. Gjør ønsket valg og boka lastes for videre navigasjon som beskrevet på lenka over; «Informasjon om DAISY fulltekstbøker med skjermleser og leselist ligger på Statped sine nettsider».

Lån i Supernova vil være synkront med lån i appene Tibi og Easy Reader . Selve avspillingen vil være lokalt på enheten.

Laste ned en Daisy-bok fra Tibi til bruk med FSReader/EasyReader

Ved bruk av FSReader/EsyReader kan fremgangsmåten under benyttes:

 • Åpne nettsiden tibi.no i nettleseren og gå til lenka Logg inn.
 • Tibi sender deg til en søke side som har et annet utseende og oppsett
 • Om du ønsker å søke etter fulltekstskolelydbok må du under Medietyper krysse av for «Lydbok med tekst» og under Bibliotek krysses av for både Tibi og Statped.
 • Gå nå til søkefeltet og skriv inn ønsket søk.
 • Trykk Enter for å starte søket. Treffene kommer under.
 • Når søket er ferdig, må du laste ned boka ved å gå til «Last ned knapp»
 • Trolig vil du få en meldingslinje nederst i skjermbilde. Denne kan du sette fokus på med hurtigtasten Alt+n. Bruk tabulator for å velge Laste ned (zip fil). Det tar litt tid, ei bok er ca. 500 MB.
 • Når nedlasting er fullført, bruker du på nytt Alt+n for å sette fokus på meldingslinjen. Bruk Tab til Lagre og velg hvor du vil lagre zip fila (pakkede filer).
 • Pakke ut filer fra zip-mappe. Filene ligger i ei mappe som har tall som mappenavn, eksempelvis «852298». Mappa har visuelt et «glidelås» som viser at dette er zippet mappe (pakkede filer).
 • Du må pakke ut zip-mappa til en ønsket mappe. Høyreklikk (Shift+F10) på mappa og velg «Pakk ut alle...».
 • Du bør nå gi den utpakkede mappa et logisk navn, f.eks. navnet på boka du lastet ned. Pass på at du velger en plassering du lett finner tilbake, f.eks. «Mine Bøker».
 • Lukk vinduene i Utforsker med Alt+F4.
 • Deretter åpnes FSReader/EasyReader og fila «ncc.html» fra lagret mappe, ncc-fila er selve boka (for Supernova se også pkt. over).
 • Lån vil være synkront med lån i appene FSReader, Tibi og Easy Reader på tvers av enheter. Selve avspillingen vil være lokalt på enheten.

Side 29 av 67