Til hovedinnhold

IKT for punktskriftbrukere

Samarbeidsplattformer

Vi vil i denne delen omtale bruk av Teams og bruk av Google Workspace (tidligere G Suite) og Disk for datamaskin til samhandling ved bruk av skjermleserprogrammer.

Skoler og arbeidsliv har tatt i bruk skybaserte samarbeidsplattformer som er tilgjengelige på alle enheter om du benytter PC, Chromebook, Mac eller en mobil enhet. Du har dermed tilgang til innhold og en rekke tjenester fra hvor som helst.

Plattformene tilbyr kommunikasjon, samarbeid samt standard programvareløsninger som tekstbehandling, regneark, presentasjonsprogrammer, e-post, kalender og lagringsplass. Både oppretting og lagring av dokumenter og filer er samlet i plattformen som deles av de som er invitert som «medlemmer». Dette åpner for samhandling, samskriving (kan redigere filer samtidig i sanntid) og deling av dokumenter på en enkel måte. I tillegg tilbyr plattformene på en enkel måte muligheter for bruk av flere tjenester som meldinger, videomøter, Chat m.m. for «medlemmene».

Både samarbeidsplattformene og programmer fra plattformene kommer som egne apper eller som webapplikasjon med tilgang fra nettleseren din. I stedet for å åpne et program som ligger lokalt på enheten, så kan du åpne en applikasjon i en nettleser. MS Office vil også kunne brukes med skrivebordprogrammer. Både på Chromebook og iOS vil flere apper også ligge lokalt tilgjengelig.

Samarbeidsplattformene er dermed tilgjengelig i alle nettlesere på alle enheter. Det er også mulig å laste ned flere apper ved bruk av nettbrett og smarttelefoner.

I noen sammenhenger kan plattformene erstatte eller supplere tradisjonelle læringsplattformer (LMS).

Vi vil i denne delen omtale de mest brukte plattformene, Teams og Google Workspace (sammen med Disk for datamaskiner) for utdanning. Begge plattformene tilbyr også løsninger for bedrifter.

Teams vil kunne brukes med en Microsoft 365-konto og Google Workspace og Disk for datamaskiner med en Google Workspace-konto. Vanlig Google konto gir ikke samme tilgang.

Vi vil i det følgende gi mer informasjon om plattformene som er mest brukt i skolesammenheng med:

Side 35 av 67