IKT for punktskriftbrukere
Apper og ressurser
I denne oversikten finner du en rekke populære og funksjonelle apper, som er brukbare med skjermleseren VoiceOver. Ikke alle appene er optimalt tilgjengelig med VoiceOver, men om du jobber litt med å bli kjent med hver enkelt, vil du sannsynligvis finne gode triks for å gjøre opplevelsen av appen best mulig.
Appene i oversikten er sortert etter ulike kategorier. For å finne raskest mulig fram til appen eller app-kategorien du er interessert i, kan du navigere på overskrifter i dokumentet; hver kategori er plassert på overskriftsnivå 2, og hver enkelt app ligger på overskriftsnivå 3.
Merk at de nevnte appene kan være mer/mindre tilgjengelige ut i fra hvilken versjon av IOS du har installert på telefonen din. Denne oversikten er basert på bruk av IOS 13.2.
Merk også at hver enkelt app ofte oppdateres, og at dette i større eller mindre grad kan påvirke VoiceOver-tilgjengeligheten.
Vi har også tatt med noen nyttige ressurser til nettsider om bruk av Smartteknologi.
Nyttige apper laget for synshemmede
BlindSquare
Betalingsapp. Navigasjons-app som kan fortelle deg om omgivelsene du befinner deg i; adresser, gatenavn/kryss, kollektivtransport, butikker/restauranter/offentlige bygg, osv. I kombinasjon med eksempelvis Google Maps eller Apple Kart kan du planlegge ruter og motta veibeskrivelser mens du går eller sitter i bilen. Du kan også legge inn egne steder, og velge om du vil motta varsel når du for eksempel nærmer deg favorittkaféen din, eller bussholdeplassen som er nærmest hjemmet ditt. På Statped.no om Blind Square kan du leser mer om App-en.
SoundScape
Gratis. Navigasjons-app som bruker 3d-lyd for å gi tilbakemelding om hva som befinner seg i omgivelsene dine (gater, kryss, butikker m.m.). Mye av funksjonaliteten ligner den du finner i BlindSquare, men 3d-lyden gir mulighet til at du enkelt kan skaffe oversikt over retningen du skal gå i for å finne destinasjonen du ønsker.
Merk: For at lyden fra appen ikke skal være forstyrrende for lyden i omgivelsene, anbefales det at du bruker et headset med minst mulig støydemping.
Merk: Denne appen er foreløpig kun tilgjengelig i amerikansk appstore.
TapTapSee
Gratis. En kamera-app som forteller deg om motivet du tar bilde av. Supert hvis du både har cola og cola light i kjøleskapet, og føler for en skikkelig sukkerbombe - da kan TapTapSee fortelle deg hvilken av boksene som er den riktige. Appen kan også (hvis du er treffsikker nok) fortelle deg om hvilket nummer t-banen som kjører inn foran deg har, eller hvilken farge bestekameraten din har på genseren.
KNFBReader
Betalingsapp. En app som foretar OCR-scanning av papirer eller uleselige PDF-dokumenter, slik at du kan få teksten fram som syntetisk tale eller som punktskrift på leselist. Appen gjør det eksempelvis mulig å lagre tekst, kopiere tekst m.m.
Appen Tibi
Gratis, men krever at du er låner hos Tibi.
Tibi sin app for avspilling av lydbøker. Du kan sette bokmerker, navigere på de ulike nivåene i daisy-boka, lese inn egne lyd-notater, hoppe til bestemte sidetall (dersom sidetall er angitt i boka), lese fulltekstbøker på leselist, abonnere på ulike tidsskrifter/blader/aviser (på akkurat samme måte som gjennom Tibis nettsider) m.m. Det forekommer dessverre til tider noe ustabilitet i appen, men dersom du laster ned bøkene du vet du vil lese/jobbe med, unngår du utfordringene dette medfører.
EasyReader
Gratis. Dolphins app for avspilling av lydbøker (innholdet hentes fra ulike biblioteker). Mange benytter denne som et alternativ til appen Tibi, men funksjonene som finnes i Tibi-appen (bokmerker, lydnotater m.m.) er ikke like godt utviklede i denne appen.
MBraille
Fullversjonen krever betaling. En app som lar deg skrive punktskrift på iPhone-skjermen din. Når du åpner appen, gjøres skjermen om til et sekspunkts punkttastatur, og du kan skrive i vei, slik du er vant til fra punktskriftmaskina.
Merk: Det tar kanskje litt tid å bli vant til fingerstillingen og appens utforming generelt, men når du først kommer i gang, er det en utrolig effektiv skrivemåte, som gjør at du kan spare mye tid, og du slipper å konsentrere deg om å treffe bokstavene på det vanlige iPhone-tastaturet. Etter hvert blir du nok også så vant til tastaturet at du kan skrive uten å være avhengig av talestøtten på iPhonen. Appen lar deg redigere tekst direkte, klippe ut og lime inn i hvilken som helst app (e-post, meldinger, Messenger, Facebook m.fl.). Du kan også sende SMS-meldinger, utføre et Google-søk eller foreta en telefonoppringning direkte fra appen. Du kan også velge å la MBraille være standard-tastatur, slik at telefonen automatisk åpner MBraille når du går inn i et redigeringsfelt. Du kan velge å laste ned en gratisversjon, som lar deg utføre begrensede operasjoner (den tilbyr bl.a. ikke mulighet for standard-tastatur, eller å kopiere til alle apper). Fullversjonen koster litt, men for full funksjonalitet, kan det lønne seg å investere i den. Nå har også VoiceOver lansert en funksjon som lar deg skrive punkt på skjerm; dersom du velger «punktskrift på skjerm» i VoiceOver-rotoren, går skjermen automatisk over i sekspunkt-modus, på samme måte som i MBraille.
BeMyEyes
Gratis. En app som (gjennom videokommunikasjon) lar en annen person se dine omgivelser, og bistå deg dersom du trenger synstolking. Fungerer fint dersom du har gått deg bort og trenger veibeskrivelse, trenger å vite om klærne du planlegger å ha på deg passer sammen, eller hvis du er usikker på datostemplinga på melka i kjøleskapet. Når du bruker BeMyEyes, vil det sannsynligvis være en fremmed person som tar imot oppringingen din. Dersom du ønsker bistand fra noen du kjenner, kan FaceTime eller videosamtale på Skype eller Messenger være et godt alternativ.
VoiceDreamReader
Betalingsapp. En app som gir mulighet for å lese og administrere de aller fleste typer dokumenter (Word, PDF, HTML, Daisy m.m.). Du kan legge dokumentene dine i ulike mapper for å enkelt ha oversikt, du kan sette bokmerker, navigere på ulike nivåer m.m. Du kan laste direkte ned fra Internett, eller importere dokumentene fra andre apper.
Merk: Appen er i utgangspunktet gratis, men dersom du ønsker å benytte en spesifikk talesyntese (appen tilbyr flere norske talesynteser) må disse kjøpes, og lastes ned.
VoiceDreamScanner
Betalingsapp. Et funksjonelt alternativ for OCR-scanning. Dersom du er vant til brukergrensesnittet til VoiceDreamReader, vil du kjenne igjen dette i VoiceDreamScanner. Appen lar deg scanne og lese tekst direkte, lagre og lese dokumenter i VoiceDreamReader, eller lagre filen andre steder på enheten.
Seeing Ai
Gratis. En app med mange ulike funksjoner som blant annet lar deg få oversikt over omgivelsene du befinner deg i, scanner tekst i et dokument du har foran deg, gir deg informasjon gjennom strekkoden på produkter, beskriver personer, samt gjenkjenner penger, farger og lys.
MovieReading
Gratis. App som lar deg laste ned synstolkingsspor til kinofilmer. Når du har lastet ned sporet, synkroniserer appen automatisk med lyden i kinosalen, slik at du hele tiden er oppdatert på det visuelle som foregår på lerretet.
Sosiale medier
Messenger
Gratis. En sosial-app som lar deg holde effektiv kontakt med venner og familie. Har funksjon for en-til-en-chat, gruppechat, lydsamtale og videosamtale. Fungerer i all hovedsak fint med VoiceOver.
Appen er i utgangspunktet knyttet opp mot Facebook, men nå finnes det også mulighet for å registrere bruker i Messenger uten å være registrert på Facebook.
Gratis. Sosial-app som lar deg se og skrive statusoppdateringer, legge til bilder, poste og lese innlegg i ulike grupper, følge med på, og opprette, arrangementer m.m. I det siste har Facebook også fått mulighet for automatiske bildebeskrivelser, noe som gjør det mulig for VoiceOver-brukere å ha en viss oversikt over bilder som deles.
Skype
Gratis. App som gjør det mulig å gjennomføre lydsamtaler, videosamtaler og skriftlige chat-samtaler. Appens funksjoner har god VoiceOver-tilgjengelighet.
Gratis. Sosial-app som gir deg mulighet til å skrive korte oppdateringer, følge andre (både venner, artister, politikere, fiktive karakterer m.m.). Gir mulighet for å legge ut bilder, lenke til ulike saker m.m. Fungerer fint dersom du vil se en rask oversikt over hva som foregår i nettverket ditt eller i politikken her og nå, uten å lese så alt for mye tekst.
SnapChat
Gratis. Innholdet i denne appen er for det aller meste lite tilgjengelig for VoiceOver. Det finnes foreløpig ingen mulighet for bildebeskrivelser, og heller ingen synstolkning av video. Dersom man får tilsendt/åpner en video med lyd/tale, får man selvfølgelig et visst inntrykk, men man er avhengige av å oppfordre til at menneskene man eventuelt skal ha kontakt med gjennom SnapChat bruker lyd og stemme i video bevisst. Tekstmeldinger som sendes via chatten er lesbare, men det kan være utfordrende å få god oversikt over innholdet. Tekst som er integrert i et bilde, tolkes ikke av VoiceOver.
Gratis. Heller ikke denne appen har innhold som er veldig tilgjengelig for VoiceOver. Men, dersom det legges til tekst i bildeinnleggene, vil VoiceOver tolke denne. Instagram har også mulighet for tagging, og selv om du ikke nødvendigvis får så mye ut av selve bildene, kan det jo være morsomt å bli tagget, hvis gjengen legger ut bilde fra filmkvelden, fjellturen eller shoppingdagen. Slik har du også bedre oversikt over hvilke bilder av deg som finnes på nettet, og du kan følge med på kommentarene på innleggene, og selvfølgelig også kommentere selv. I de siste versjonene av Instagram tilbys også nå samme automatiske bildebeskrivelse som i Facebook.
Spill og underholdning
Spotify
Krever betalingsabonement for fullversjon. En svært godt fungerende app for avspilling av musikk. De aller fleste funksjonene er lett tilgjengelige for VoiceOver. I siste oppdatering av appen er det nå også mulig å styre VoiceOver ved hjelp av Siri.
Storytel
Krever betalingsabonnement. App som gir deg tilgang til utrolige mengder lydbøker, både på norsk, engelsk og svensk. De aller fleste av appens funksjoner fungerer godt med VoiceOver.
Netflix
Krever betalingsabonnement. App for avspilling av filmer og TV-serier. Du finner mange filmer og serier med synstolking, både på norsk, engelsk og andre språk.
A blind Legend
Gratis. Et actionspill hvor man navigerer i en dramatisk verden som en blind ridder.
Feer
Et lydbasert spill hvor synshemmede og seende kan konkurrere på lik linje. Formålet med spillet er å overleve i en verden invadert av Zombier.
Blindfold
Søk etter «Blindfold» i Appstore, og du finner lydbaserte spill i mange ulike kategorier.
Andre underholdnings-apper
De aller fleste TV-kanaler, radiostasjoner og andre underholdningsmedier, har egne apper, som ofte krever at du kjøper et abonnement. Eksempler på slike apper er TV2 Sumo, NRK TV, NRK Radio og ViaFree/ViaPlay. Alle disse appene fungerer relativt greit med VoiceOver, men hovedregelen er nok at du må lete litt for å få oversikt, og kanskje tar det litt tid før du blir vant til å bruke dem.
Reise
Det finnes mange apper som bidrar til at det blir enklere for oss å planlegge og gjennomføre reiser. Noen av disse appene er landsdekkende, men det finnes også svært mange lokale løsninger, for eksempel for å sjekke sanntidsinformasjon på hjemstedet ditt, eller kjøpe en bussbillett. Under finner du noen reise-apper som er landsdekkende.
Avinor
Gratis. Denne appen lar deg søke opp flyavganger til/fra alle flyplasser i Norge. Når du klikker på hver enkelt flyavgang, får du informasjon om hvilken gate flyet går fra, om eventuelle forsinkelser eller andre avviksmeldinger. Du kan også legge inn at du vil motta push-varsler om for eksempel forsinkelser eller gate-bytter i forbindelse med din flyavgang. Nå er det også lansert en funksjon som lar deg kontakte assistansetjenesten på Oslo Lufthavn direkte fra appen.
VY
Gratis .Her kan du finne togtider for alle tog i hele landet, kjøpe billett, sjekke hvilket spor ulike tog går fra og kommer inn på, og sjekke informasjon om avvik (for eksempel buss for tog, og i så fall hvilken plattform bussen går fra).
Tips: Hvis du bor, eller er på ferie, i Oslo eller Akershus, kan du også bruke VY-appen til å kjøpe billett til Ruters transportmidler.
Entur
Gratis. En landsdekkende app hvor man kan kjøpe billett til alle kollektivtransportmidler (buss, tog, båt, trikk m.m.).
Svippr Taxi
Gratis. Landsdekkende taxi-fix-app som enkelt lar deg få tak i taxi, uansett hvor du befinner deg. Praktisk hvis du er på reise, og ikke vet hva det lokale taxi-selskapet heter. Svippr kan sende en taxi dit du er ut i fra din telefons GPS-posisjon, eller til en bestemt adresse du kan skrive inn manuelt.
Expedia
Gratis. App som lar deg bestille flyreiser og hotellovernattinger både i Norge og i resten av verden. De enkelte flyselskapers og hotellkjeders nettsider og apper er ikke alltid godt tilrettelagt for VoiceOver, og i slike tilfeller er Expedia et godt alternativ.
Nå
Gratis. En app som gir deg skjerminnholdet på togstasjonen direkte til telefonen. Du kan søke opp togstasjonen du ønsker å reise fra/til, og du vil dermed få lett tilgjengelig informasjon om når (og til hvor) neste tog går, fra hvilket spor det enkelte tog går, samt informasjon om forsinkelser og andre avvik.
Nyheter/aviser
Innimellom kan det være greit å være en smule orientert om hva som skjer rundt oss i verden! Det finnes ulike apper som hjelper oss med det - både som samler aktuelt nyhetsstoff fra flere kilder, eller som er en app tilknyttet en spesiell avis/TV-kanal m.m.
MSN Nyheter
Gratis. En samle-app med god VoiceOver-funksjonalitet. Den framstiller nyhetsoverskriftene på en oversiktlig måte og gir mulighet for at du kan klikke deg inn på de sakene du synes virker interessante. Du kan også sortere stoffet etter kategorier, slik at du får lett tilgang til nyheter fra Norge, internasjonale nyheter, kjendis-stoff eller fotballresultater.
Andre nyhets-apper
Ønsker du å lese aviser, er bl.a. VG og Aftenposten apper som har god VoiceOver-tilgjengelighet. Dersom du ønsker et dypdykk i sakene, tilbyr disse avisene også abonnementstjenester, som i stor grad fungerer tilfredsstillende sammen med VoiceOver. Enkelte regionsaviser og lokalaviser har også egne apper, eller har Internett-sider som du for eksempel kan legge inn som favoritt/bokmerke på hjem-skjermen på iPhonen din.
Merk: Flere landsdekkende aviser (som eksempelvis Aftenposten) tilbys også som gratisabonementstjeneste hos Tibi, og kan leses/lyttes til i Tibi-appen.
Office-programmer
De fleste av Office-programmene som man bruker til vanlig, finnes nå også som apper til iPhone. Dersom du har en Microsoft-konto, kan du gratis laste ned alle programmene, og bruke Word, Excel, PowerPoint på telefonen. Disse har nå også god VoiceOver-funksjonalitet, og skal du for eksempel vise en PowerPoint-presentasjon for klassen, kan det ofte være vel så effektivt å benytte PowerPoint på telefonen framfor PC-en. Bruker du funksjon for skylagring, har du tilgang til alle dokumentene dine uansett hvor du er, og de synkroniseres automatisk til PC, Mac, Ipad og alt annet utstyr du føler for å bruke. En app som kan nevnes spesielt, er Office Lens, som nå er blitt en fullgod tekstscanner til iPhone. Du kan velge å få den OCR-behandlede teksten opplest direkte, eller å lagre dokumentet og arbeide videre med det, eksempelvis i Word-appen på telefonen. Dersom du bruker skylagring, kan du også velge å jobbe videre med dokumentet på datamaskina di.
Søk opp Informasjon på Internett dersom du er interessert i å vite mer om Office-appene!
Banktjenester
Stadig flere bankoperasjoner kan utføres ved hjelp av smart-telefonen. De aller fleste banker i Norge tilbyr mobilbank, og flertallet av disse appene er tilgjengelige med VoiceOver. I disse appene kan man til enhver tid ha oversikt over inn- og utbetalinger, E-fakturaer og avtalegiroer.
Vipps
Denne appen gir mulighet for effektive overføringer mellom privatpersoner og/eller organisasjoner/bedrifter. Appen for privatkunder er fullt ut tilgjengelig med VoiceOver. Mange aktører tilbyr nå at betalinger kan gjennomføres via Vipps, noe som bidrar til at en stor andel betalingsløsninger har bedre tilgjengelighet for VoiceOver-brukere.
Vil du ha mer informasjon?
Det finnes mange nettsider som forteller om apper som er nyttige, og som fungerer godt med VoiceOver. Under finner du noen lenker som du kan benytte dersom du vil ha andre tips og triks enn det du har funnet i denne oversikten. Under noen av linkene finner du også en ytterligere presentasjon av bruk av noen av appene som er nevnt, og hvilket ekstra-tilbehør som kan være nyttig. Materialet presenteres enten som tekst, som podcast eller som video med god auditiv informasjon.
Ressurs for opplæring i bruk av smartteknologi
Statped har lansert en nettressurs som gir innføring i bruk av smartteknologi med skjermleser og forstørringsprogram (både iOS og Android).
Opplæring i mobil og nettbrett for synshemmede
Informasjon fra Norges Blindeforbund
Her finner du en liste over populære og funksjonelle apper, som ble utarbeidet i 2014. Noen av appene som er nevnt her, finner du også i oversikten over, men du finner også en god del andre - noen er utviklet spesielt for synshemmede, mens andre har funksjoner som er svært nyttige for VoiceOver-brukere, uten å være lagd for synshemmede i utgangspunktet. Dersom du navigerer deg litt rundt på sidene til Blindeforbundet, finner du også enkle oversikter over hvordan du bruker og stiller inn VoiceOver, og andre skjermleserprogrammer til ulike typer smart-telefoner.
Blindeforbundet 10 apper synshemmede må ha
Informasjon fra MediaLT
Her finner du informasjon (både grunnleggende og på avansert nivå) om hvordan man bruker VoiceOver, hvilke innstillinger man kan gjøre, tips og triks til lesing og skriving m.m. Det finnes også oversiktlige framstillinger av ulike apper, som er organisert etter ulike kategorier, som gjør det enkelt å finne fram til bruksområdet du er ute etter.
Smartja.no
MediaLT har laget en nettside som presenterer lett tilgjengelig informasjon om smart-teknologi for personer med funksjonsnedsettelser, med slagordet «Teknologi gjort enkelt». Her finner man bl.a. introduksjon til bruk av VoiceOver, informasjon om apper som fungerer godt med VoiceOver, samt apper som generelt sett bidrar til å gjøre hverdagen vår enklere. Det blir også informert om nyhetssaker innen teknologifeltet som kan oppleves relevant, både for synshemmede og andre.
Aktuelle Facebook-grupper
Hvis du blir medlem av Facebook-gruppa «Synstolking i Norge» får du bl.a. informasjon om nye produksjoner med synstolking. Her finner du filmer og TV-serier for barn, ungdom og voksne, både norske og internasjonale.
Som medlem av Facebook-gruppa «Synshemmedes IKT-nettverk» kan du følge diskusjoner om teknologi for personer med synsnedsettelser. Både personer som selv er svaksynte eller blinde, foreldre, lærere og andre er aktive medlemmer av denne gruppa.
Sist oppdatert
App oversikten er er sist oppdatert 25.06.2021
Side 64 av 67