Til hovedinnhold

IKT for punktskriftbrukere

Nyttige tips

Trenger enheten en restart?

Av og til kan det være nødvendig å tvinge enheten til å starte på nytt. Dette gjøres litt ulikt avhengig av modell.

Hvis du har iPhone 8 eller nyere, kan du trykk raskt på volum opp-knappen, etterfulgt av volum ned. Hold deretter låseknappen inne en stund (ca ti sekunder), og enheten starter på nytt.

Har du iPhone 7 eller 7+, kan du holde låseknappen og volum ned-knappen inne samtidig, i ca ti sekunder.

Har du en iPhone 6 eller eldre, eller en iPad med hjem-knapp, kan du trykke å holde hjem-knappen og sideknappen/den øverste knappen inne samtidig, i ca ti sekunder.

På iPad med Face-ID, trykker du først volum opp, deretter volum ned, og deretter holder du av/på-knappen inne i ca ti sekunder.

Synes du enheten låser skjermen for raskt?

Hvis du synes det tar for kort tid før enhetens skjermlås aktiveres, kan du endre dette i Innstillinger > Skjerm og lysstyrke > Autoås.

Her kan du velge mellom 30 sekunder, ett minutt, to minutter, tre minutter, fire minutter, fem minutter eller aldri.

Har du mistet din Apple Watch, eller har du rett og slett gått deg bort?

Da kan den integrerte appen «Hvor er» være redningen. I appen finner du fanene Personer, Enheter og Meg. Under «Enheter» finner du oversikt over alle dine registrerte Apple-enheter, og informasjon om sist registrerte posisjon. Trykker du på en av dem, f.eks. Airpods, vil du kunne finne posisjonen på et kart, få en veibeskrivelse eller be dem om å spille av en lyd, hvis du tror de er rett i nærheten.

I fanen Personer kan du dele posisjonen din over kortere eller lengere tid med bestemte personer. Dette valget kan være praktisk hvis du har gått deg bort, eller havnet på en bussholdeplass du ikke vet hvor er. Når personen har fått tilgang til posisjonen din, kan vedkommende f.eks. bistå med video-guiding på Facetime til du kommer til et kjent sted eller en taxiholdeplass.

Er du redd for å havne i en nødsituasjon?

Da kan det være trygt å vite hvordan du foretar et anrop til nødetatene, uten å måtte bruke tastaturet på enheten.

For å konfigurere innstillinger for nødanrop, kan du gå til Innstillinger > Nødanrop (SOS).

Her kan du bl.a. velge om du vil at enheten skal ringe nødnummeret når du trykker raskt fem ganger på sideknappen.

Denne innstillingen er som standard slått på. Du bør også passe på at Ring automatisk er slått på, så du sikrer at du slipper å trykke på skjermen før enheten ringer nødnummeret.

Du kan også ringe nødetatene ved å holde sideknappen og begge volumknappene inne samtidig. Enheten vil, før den ringer nødnummeret, spille av en varsellyd, sånn at du vet at du er i ferd med å ringe nødnummeret. Den teller ned i ti sekunder, så du rekker å avbryte hvis du ringte ved en feiltagelse. Du kan avbryte ved å gjøre en sikksakkvevegelse på skjermen (se kommandoer på skjerm) for beskrivelse av bevegelsen).

I denne innstillingskategorien kan du også legge til nødkontakter, som automatisk får en melding hvis du ringer nødnummeret. Da deles posisjonen din automatisk, slik at de kan vite hvor du befinner deg.

Side 53 av 67