Til hovedinnhold

Tilpasningsmuligheter i Windows 11 for personer med nedsatt syn

OCR-behandling av tekst

Hva er OCR-behandling?

OCR står for Optical Character Recognition, altså optisk bokstavgjenkjenning. OCR-behandling av bilder gjør det mulig å lese av tekst som er lagret i bildeformat, eller å ta bilde av en tekst, og få dette gjort om til digital tekst. Det finnes etter hvert flere muligheter for dette, her får du noen.

OCR i OneNote

OneNote

Hvis du har bilder med tekst på i OneNote, kan du hente ut denne teksten på en enkel måte. Det er en fordel om teksten i bildet er tydelig, for best mulig resultat av bokstavgjenkjenningen.

Høyreklikk med musepekeren på bildet, og velg Kopier tekst fra bilde. Teksten fra bildet har nå lagt seg i utklippstavlen, og du må finne et sted å lime den inn. Dette gjør du ved å sette markøren der du ønsker å lime inn teksten, og trykke Ctrl + V.

Du kan også bruke hurtigtast for å få tilgang til høyreklikk-menyen: Pass på at bildet er markert, trykk Shift + F10. Så må du navigere til Kopier tekst fra bilde med Tab og piltaster.

Oppgaver

OCR i Utklippsverktøy

Du kan også hente tekst ut fra et utklipp du tar fra skjermen. Med Win + Shift + S (eller Print Screen) kan du markere et område på skjermen med musepekeren. Dette bildet kan du åpne i Utklippsverktøy (klikk på bildet når det dukker opp rett etter du har tatt det), og trykke på ikonet for Teksthandlinger. All tekst i bildet vil da hentes ut og du får opp valg om å kopiere all tekst. Da kan du lime den inn i et annet program.

OCR på nettbrett og telefon

Det finnes mange apper til telefon og nettbrett som fungerer fint til OCR-behandling. Her har du lenke til noen av dem:

Oppgaver

Side 20 av 49