Victor Reader Trek (VRT) er en kombinasjon av DAISY-spilleren Victor Reader Stream og GPS-enheten Trekker Breeze. Du kan laste ned podkaster fra iTunes, lydbøker fra Tibi og Bookshare, lese artikler fra Wikipedia og lytte til nettradio. En DAISY-spiller er spesiallaget til å spille DAISY-lydbøker. Spilleren har et numerisk tastatur. Du bruker tastaturet til å blant annet navigere mellom mapper, bøker og sider, i tillegg til å skrive inn adresser når du bruker GPS. Victor Reader Trek bruker navigasjonssystemet Gallileo og har kart over hele Europa. Du kan i tillegg kjøpe flere kart over andre verdensdeler.
Lag ditt eget rutebibliotek
Med VRT kan du:
- lage ruter
- laste ned kart
- bruke ruter offline
- dele ruter med andre
Du kan gå ruta sammen med en som er kjent, eller en mobilitetspedagog. VRT registrerer ruta du går og ruta kan deretter lagres i et eget bibliotek. Denne funksjonen kan gjøre det tryggere for deg fordi andre GPS-er ikke alltid foreslår den tryggeste og beste ruta. Når du går ute med VRT, vil den fortelle deg hvilken gate du går i og hvilket kryss du kommer til. Den beskriver om krysset er et fireveis- eller treveiskryss. Du får informasjon om butikker og andre steder i nærheten. VRT har en funksjon der du kan lese inn egne landemerker ved et sted du vil markere. Du kan for eksempel lage et landemerke foran hovedinngangen til Norges Blindeforbund. Da kan du neste gang velge dette som mål i stedet for å skrive inn adressen og VRT vil lede deg helt fram til inngangen.
Kart og nøyaktighet
Victor Reader Trek har høyere nøyaktighet og bedre GPS-mottaker enn tidligere GPS-er for synshemmede, men den kan få problemer med å bestemme posisjonen din nøyaktig. Under en test sa VRT at vi var på vei mot et kryss som i virkeligheten var bak oss. Det tok imidlertid ikke lang tid før den oppdaterte ruta. Når slike feil oppstår, må du ha god nok forståelse for rom og retning til å skjønne at det GPS-en sier ikke stemmer. Hvis du har store utfordringer med rom og retning er ikke VRT det riktige hjelpemiddelet for deg.
Et problem med mange GPS-enheter er at de bruker kart som primært er laget for bilkjøring. Dette gjelder også for VRT, som bruker kart fra Tom-Tom. Prøver du for eksempel å velge et mål som ligger i et område med hovedsakelig gangveier, kan det oppstå feil.
Auditiv tilbakemelding
Når du bruker GPS kan ørepropper sperre for lyd fra omgivelsene. For å orientere deg trygt kan du henge en ørepropp utenpå det ene øret. Et annet alternativ kan være å bruke hodetelefoner som sender lyd gjennom kinnbenet. Et eksempel på slike hodetelefoner er Aftershokz. De er laget slik at lyden går inn gjennom kinnbeinet i stedet for øret. Da kan du høre lyder fra omgivelsene samtidig som du får instruksjoner fra GPS-en. VRT har Bluetooth og du kan derfor bruke øretelefoner uten ledning. Spilleren har norsk og engelsk talesyntese fra Acapela.
Smarttelefon eller VRT
Det finnes GPS-apper som er laget spesielt for synshemmede. I kombinasjon med Google Maps eller Apple kart er det mulig å få omtrent den samme funksjonaliteten som med Victor Reader Trek. Fordelen med egen enhet er at du slipper å bruke telefonens batterikapasitet. Den er enklere å bruke enn skjermleseren på telefonen fordi den har knapper og kan betjenes med en hånd. Du kan betjene tastaturet med en hånd samtidig som du holder den hvite stokken eller førerhundselen med den andre. VRT kommer i ei veske som du kan feste i beltet eller i lomma. Den har mulighet for ekstra minnekort.
Nyttige lenker