Minecraft Edu i et inkluderende klasserom | www.statped.no

Minecraft Edu i et inkluderende klasserom

Minecraft Edu er et spill som blir mye brukt i skolen og egner seg for å skape et inkluderende læringsfellesskap. Du kan bruke spillet til tverrfaglig arbeid og samarbeid. Minecraft Edu kan spilles med øyestyring, hodemus og bryterstyring og har flere funksjoner som gir lese- og skrivestøtte. 

Fakta og tilgjengelighet

Logo Minecraft Education Edition

Kategori: Sammensatte lærevansker, Lese- og skrivevansker, Dysleksi, Kunst og håndverk, Samfunnsfag, KRLE, Matematikk, Naturfag, Engelsk, Norsk, Småtrinnet (1.-4.), Mellomtrinnet (5.-7.), Ungdomstrinnet, Videregående, Apper/programvare, iOS, Mac, Windows, Bokmål, Pedagogisk bruk av teknologi, Digitale spill, Underholdningsspill, Programmering

Språk: Norsk, engelsk m.fl.

Systemkrav: Windows, MacOS, iOS

Utvikler: Mojang

Minecraft kommer i flere versjoner. Minecraft Education er laget spesielt for bruk i skolen, men du kan også bruke andre versjoner. Elevene får bruke sin kreativitet og utvikle planleggingsevnen. I Education-versjonen får du tilgang til en lang rekke undervisningsopplegg som kan brukes i full klasse, i mindre grupper og individuelt. 

I Minecraft kan du utforske programmering på flere måter. I kodebyggeren kan du bruke både blokk-koding og Java-script til å for eksempel forflytte deg rundt, endre vær, skaffe deg ressurser eller bekjempe fiender.

Det finnes flere måter å bruke Minecraft på som gjør at elever med ulike spesialpedagogiske behov kan delta i undervisningsøktene. Under "pedagogisk bruk" vil vi vise noen eksempler.

 

Forskning

Spill i undervisning

Spill gir umiddelbar respons og ofte konstruktive tilbakemeldinger for å komme videre. I tillegg får elevene mulighet til å påvirke og kontrollere omgivelsene. Dette kan ha en positiv innvirkning på elevenes selvtillit og selvbilde. Videre kan spill forbedre visuospatiale ferdigheter, slik som øye-hånd-koordinasjon, kommunikative evner og sosiale ferdigheter gjennom samarbeid.

Les mer om forskning på bruk av spill her.

Minecraft i undervisning

Getting Smart har undersøkt hvordan Minecraft i undervisningen kan støtte sosial og emosjonell læring. Rapporten fremhever at det er viktig at læreren har en klar plan for timen og gir elevene støtte og veiledning underveis. 

Les hele rapporten her.

 • Minecraft er mye brukt i skolen fordi spillet egner seg til tverrfaglig arbeid og til utvikling av problemløsning, kritisk tenkning, kreativitet, samarbeid, kommunikasjon og empati.

  En undervisningsøkt med Minecraft kan dekke flere av Fagfornyelsens tverrfaglige temaer. Her er noen eksempler: 

  Her kan du finne eksempler på kompetansemål som kan jobbes med i Minecraft.

  Elever med behov for øye- og bryterstyring 

  Minecraft kan spilles med øyestyring og bryterstyring. For å spille med øynene må du laste ned Java-versjonen av Minecraft. Les mer om hvordan du kan bruke øyestyring under «innstillinger og funksjoner» nedenfor.

  Her kan du se to videoer om hvordan Minecraft kan spilles med øyestyring:

   

  Elever med alvorlig skolefravær

  For elever med alvorlig skolefravær og som er opptatt av spilling kan det å ta i bruk spill i undervisningen gi elevene en arena hvor de opplever mestring og som motiverer til å møte i undervisning. Spill kan også være en god måte å skape relasjon til elevene.

  Elever med behov for lese- og skrivestøtte

  Store deler av skoledagen er basert på lesing og skriving. Siden spilling i Minecraft stort sett baserer seg visuelle uttrykk kan elever med behov for lese- og skrivestøtte likevel delta og vise sin kunnskap og kreativitet. I Minecraft Education kan du skru på tekst-til-tale i chatten og du kan bruke Engasjerende leser. Her kan du se en video om hvordan du kan bruke Engasjerende leser i Minecraft Education: 

  Samarbeid 

  Ved å bruke Minecraft i undervisningen oppstår ofte samarbeid mellom elevene naturlig. Spillet legger opp til at det er enklere å nå målene gjennom å samarbeide. For eksempel kan en spille i overlevelsesmodus. Da starter du uten ressurser og byggematerialer, og du må samle dette selv. Samarbeider du med andre om å skaffe dere materialer og ressurser, får du raskere nådd mål om å for eksempel å bygge et hus.

  I videoen nedenfor forklarer en lærer hvordan hun har brukt Minecraft til samarbeid mellom elevene: 

  Minecraft kan også brukes til å øve på å sosiale ferdigheter. For eksempel kan en av oppgavene i spillet være å hjelpe hverandre. Gruppene kan også få i oppgave å lage egne spilleregler. Her kan du laste ned et eksempel på et undervisningsopplegg med Minecraft for å øve på samarbeidsferdigheter.

 • For å få tilgang på Minecraft Education må skolen din ha Office 365 fra Microsoft.

  Her kan du se instruksjonsvideoer om hvordan du kommer i gang med Minecraft. 

  Andre nyttige funksjoner:

  • Spillerne kan selv velge om andre skal få tilgang til sin verden.
  • Du kan opprette en felles verden for elevene.
   • Det er plass til 30 spillere i samme verden.
   • Dere må være på samme nett eller legge inn Minecraft-verdens IP-adresse
  • Skru på funksjonen "kun dag" for å unngå at det blir mørkt på elevenes skjermer
  • Skru på "vis koordinater". Da kan elevene se hvor i verden de befinner seg og navigere rundt etter koordinater.
  • Slå av "agent" når dere ikke skal jobbe med koding. 
 • Generelle innstillinger og funksjoner:

  • Engasjerende leser med oversettelse til norsk.
  • Vanskelighetsgrad kan justeres
  • Følsomhet kan justeres
  • Musikk og lydeffekter kan justeres
  • Zoom kan justeres
  • Chatfunksjon
  • Minecraft har noen begrensninger når det gjelder å bruke skjermleser. 
   • Det er ikke mulig å markere teksten i menyen
   • Det er ikke mulig navigere med taster på hovedmeny

  Alternative betjeningsløsninger

  Øyestyring

  • Når du skal spille Minecraft Education med med øynene må du ha en øyestyrt iPad. Vi har testet Minecraft Education med TD Pilot.
  • Du kan spille vanlig Minecraft med øyestyring på PC. Da må du ha Java-versjonen av Minecraft. Denne kan du laste ned fra www.minecraft.net. Du må også laste ned Eyemine og koble til en øyestyringsenhet som for eksempel Eyemobil fra Tobii Dynavox. Du må følge installasjonsanvisningen nøye ved nedlastning. Les mer her eller se video  

  Hodemus

  • Du kan spille Minecaft Edu og vanlig Minecraft med hodemus. Både på iPad og PC. Vi har testet med Nano hodemus.

  Brytere

Spill i skolen

På temasiden kan du lese om fordelene med digitale spill som inkluderende læringsaktivitet, hvordan tilrettelegge, samt tips og erfaringer og eksempler på spill. 

Gå til temasiden

Programmering for barn med særskilte behov

På denne siden finner du en innføring i hva programmering er, hvordan du kan jobbe med programmering i skole og barnehage og nyttige tips til tilrettelegging.

Gå til temasiden

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!