Bærekraft
1. På skolen - Aktivere forkunnskap
Bærekraft er et begrep som kan være vanskelig å forstå. Med bærekraftig utvikling menes ofte en plan for fremtiden som går ut på at vi må handle på en måte som gjør verden til et bedre sted for alle mennesker som lever nå, uten å ødelegge for dem som kommer senere.
Hva tenker du på når du hører ordet bærekraft? IGP - Individuelt, Gruppe, Plenum
Elevene tenker litt hver for seg før de går sammen i grupper på 2-3 elever og snakker sammen. Til felles gjennomgang lager lærer og elever en ordsky eller et digitalt tankekart sammen. Ordskyen eller tankekartet deles med elevene etter gjennomgangen slik at de har det når de skal se video og høre podkast hjemme.

2. Hjemmearbeid
- Se video om bærekraftig utvikling laget av FN-Sambandet Norge.
- Hør podkasten Bærekraft fra Elevrådet, Cappelen Damm (9 minutter).
- I slutten av podkasten presenteres det et dilemma vi skal snakke om på skolen i neste time. «Hvis det å pumpe opp olje nå gjør oss til et fattigere land i fremtiden, er det da riktig å slutte og pumpe opp olje nå? Eller skal vi pumpe opp så mye vi kan og bruke pengene på mer miljøvennlige tiltak?»
- Vi skal diskutere hva hver enkelt av oss kan gjøre for å bidra til en mer bærekraftig utvikling.
3. På skolen
Vi diskuterer i klassen, med utgangspunkt i følgende spørsmål:
- Hvis det å pumpe opp olje nå gjør oss til et fattigere land i fremtiden, er det da riktig å slutte og pumpe opp olje nå? Eller skal vi pumpe opp så mye vi kan og bruke pengene på mer miljøvennlige tiltak?
- Hva kan hver enkelt av oss gjøre for å bidra til en mer bærekraftig utvikling?
Elevene samarbeider og lager digitale ressurser om disse punktene. Dette kan gjøres på flere måter. Her har vi valgt å bruke tankekart, og viser et eksempel for del 2 av oppgaven fra appen iThoughts.

Tips
Lag gjerne en video der du presenterer oppgaven. Da har du mulighet til å tilpasse til den enkelte elevs behov.