Til hovedinnhold

Om Statped

Statpedundersøkelsen

Statped gjennomfører undersøkelser for å finne ut hvordan brukere og samarbeidspartnere vurderer våre tjenester.

I omstillingsperioden har Rambøll på oppdrag fra Statped gjennomført Statpedundersøkelsen i 2020, 2022 og høsten 2024. Undersøkelsene har gitt oss viktige tilbakemeldinger for å sikre at tjenestene våre treffer behovene til brukerne og samarbeidspartnerne våre. De har pekt på områder vi må være oppmerksomme på eller har potensial for å forbedre oss rundt. For å sikre objektivitet og anonymitet hos deltakerne utførte Rambøll undersøkelsen for oss. Den ble sendt til alle brukere, skoler og barnehager som hadde fått tjenester av oss i løpet av det siste året. Den ble også sendt til alle PPT-kontorer i Norge. Viktige funn for brukere og samarbeidspartnere var dette:

Brukere

  • er i snitt svært fornøyde med bistanden fra Statped
  • opplever at prosessen med å få bistand går raskt
  • gir rådgiverne i Statped tilbakemeldinger om at de lytter til brukerne, møter dem med respekt og gi inngir et ønske å hjelpe dem
  • opplever læringsressurser og læremidler som svært nyttige
  • er svært fornøyde med tegnspråktjenestene de mottar

Denne grafen, som går fra 1 til 5, der 1 er svært misfornøyd og 5 er svært fornøyd, viser at brukerne var fornøyde med tjenestene våre i omstillingsperioden:

Denne grafen, som går fra 1 til 5, der 1 er svært misfornøyd og 5 er svært fornøyd, viser at brukerne var fornøyde med tjenestene våre i omstillingsperioden

Til tross for gode tilbakemeldinger pekte brukerne også på noen områder rundt tjenestene våre som vi måtte være mer bevisste på og jobbe mer med:

  • Kontakt: Brukere kunne oppleve at det var utfordrende å vite hvem i Statped de kunne kontakte, og hvordan.
  • Kjennskap til Statpeds tjenester blant ansatte ved skoler og barnehager: Foresatte og brukere opplevde ikke alltid å få den bistanden de trengte i barnehagen eller på skolen. Dette ble særlig trukket frem av foresatte til skolebarn.
  • Inkludering: Vurderingen hos brukerne var noe lavere enn hos samarbeidspartnerne våre av om bistanden vår bidro til at barnet eller eleven ble mer inkludert i fellesskapet i barnehagen eller på skolen. Rambøll så en sammenheng med en annen vurdering fra samarbeidspartnerne våre som viste at mange ikke opplevde å ha nok kompetanse eller få nok støtte til spesialpedagogisk arbeid i kommunene.

Samarbeidspartnere

  • PPT opplevde at
    • de fikk mer tilpassede tjenester fra oss som møtte behovene deres
    • vi var mer tilgjengelige enn før, og at rådgiverne våre hadde god kompetanse
    • det var enklere enn før å søke om tjenester fra oss
    • de fikk bistand innen rimelig tid da de søkte om tjenester
Figur 4-5 utvikling for PPT
  • PPT, barnehager og skoler vurderte kurstilbudet vårt som bedre enn før. Kjennskapen deres til læringsressursene våre var også bedre enn tidligere.
  • I løpet av omstillingsperioden fikk PPT økt kjennskap til oss. Kjennskapen var lavere blant skoleledere og barnehagestyrere, men svarprosenten var ikke like høy som for PPT. Dette er i tråd med føringene i omstillingen, men bekymringsfullt siden kommunene opplevde at de manglet kompetanse og støtte til spesialpedagogisk arbeid. Flere barnehagestyre og skoleledere etterlyste mer «markedsføring» fra vår side.

Resultatene tydet også på at noen kommuner opplevde at de gjerne skulle hatt mer støtte fra oss enn det de fikk, at vi skulle vært tettere på. Bistanden førte ikke nødvendigvis til endret praksis i skolene, barnehagene og på PPT-kontorene. Resultatene tydet dessuten på at det kan være utfordringer med å utføre spesialpedagogisk bistand lokalt i kommunene, og at flere tilbakemeldinger vitnet om manglende ressurser og kompetanse.

Les rapporten her (pdf)

Side 5 av 13