Statpeds årsrapport 2014

Trenger ikke be folk gjenta– nå brukes det tegn

Georg Lauritzen (15) kommer fra Kjøllefjord i Finnmark og har deltidsopplæring gjennom Statped. Han sparker fotball for Nordkynn fotballklubb og drømmer om å bli proff. Nå jobber han med å iscenesette livet som fotballstjerne. – Jeg har vært med på teater før. Det var for hørende, og da kan det være litt vanskelig å få med seg alt. Det blir å spørre de andre om å gjenta – og gjenta.

Hjemme i Kjøllefjord er Georg den eneste på skolen som bruker tegn, men fjernundervisning på tegnspråk via digitalt videoutstyr hjelper på. Hver dag har han én undervisningstime med tegnspråklig lærer på A.C. Møller skole i Trondheim. Hjemmeskolen har installert mikrofoner i klasserommet slik at Georg lettere skal kunne følge med i undervisningen. Men han er ikke helt fornøyd, for både elevene og lærerne er litt sløve med å ta dem i bruk.

– Vi har vært her i tre dager nå og har lært mye om å kommunisere med hverandre. Jeg bruker nesten aldri tegn hjemme, så det er egentlig litt utfordrende å bruke tegnspråk, sier Georg. For ham er samlingen like mye en sosial møteplass som en skoleuke. Han liker å bli kjent med nye folk, og han kjente bare et par andre fra før

Side 4 av 88