Sissel Oline Hegdahl jobber i Divisjon tegnspråk og døvblindhet i avdeling tegnspråk kurs foreldre og søsken.
Hun er opptatt av at tegnspråk er et annet språk med en annen modalitet. Dette tar det tid å forstå og lære.
– Talespråk er auditivt og vokalt, mens tegnspråk er visuelt og gestuelt. Du lærer ikke alle tegn på ett «blunk». Med god veiledning kommer tegnene etter hvert, forklarer hun.
Prøv deg fram
Hun anbefaler å prøve seg fram og ikke være redd for å feile.
– Ikke tenk så mye på om tegnene er riktige. Det å prøve og feile er en del av læringen. Skal du lære og utvikle et språk, må du bruke det, sier rådgiveren.
Hvis du ikke har ett tegnspråkmiljø i nærheten, må du skape situasjoner og muligheter for å øve naturlig på andre måter.
– Det kan være lurt å sette av en fast tid og velge en aktivitet der du kun skal snakke tegnspråk. Husk at du ikke skal bruke stemme når du snakker tegnspråk, forklarer Hegdahl.
Det er også viktig å kunne øve på å avlese tegnspråk. Statped har flere ressurser på statped.no med mye materiell som er fint å trene på. På erher.no, finnes det materiell og læremidler for å lære tegnspråk.
– Velg noe som passer nivået ditt og øv på å avlese tegnspråk. Jo flinkere du blir til å avlese tegnspråk, jo lettere er det å gjennomføre en samtale med tegnspråklige. På denne måten videreutvikler du ditt eget tegnspråk, sier rådgiveren.
Her er tre enkle råd fra rådgiveren:
• Ikke vær redd å gjøre feil
• Tren på å snakke tegnspråk
• Tren på å avlese tegnspråk