
Helhetslesing
Helhetslesing er et rammeverk for å jobbe med spesialpedagogisk lese- og skriveopplæring. I arbeid med Helhetslesing får elever som strever med lesing eksplisitt hjelp til å avkode ord bedre, slik at de opplever at lesingen blir lettere.
Innhold
-
1. Lesing og lesevansker Helhetslesing tar utgangspunkt i at lesing består av både avkoding og forståelse, og at elevene må mestre begge for at vi skal kalle det god lesing.
-
2. Hva er helhetslesing? Helhetslesing tar utgangspunkt i at lesing består av både avkoding og forståelse, og at elevene må mestre begge for at vi skal kalle det god lesing.
-
3. Dynamisk kartlegging Dynamisk kartlegging kalles også for utprøvende undervisning. Formålet er å finne ut hva eleven får til på egen hånd.
-
4. Fasene i en arbeidsøkt Arbeidsøktene er delt inn i tre faser, i tillegg til en loggsamtale med eleven.
-
5. Intensive lesekurs Helhetslesing som ramme om leseundervisningen kan organiseres på ulike måter i skolen.
-
6. Demonstrasjonsfilmer fase B Her finner dere videoer med eksempler på aktiviteter man kan bruke i arbeidet med språklige detaljer og avkodingsstrategier i B-fasen.
Om helhetslesing
I arbeid med Helhetslesing får elever som strever med lesing eksplisitt hjelp til å avkode ord bedre, slik at de opplever at lesingen blir lettere. Arbeidet foregår alltid med utgangspunkt i en meningsfull tekst. Elevene skal erfare at hensikten med avkoding er å få tilgang til det språklige innholdet i teksten. Når elevene er kjent med og forstår innholdet i teksten de arbeider med, har de også et bedre utgangspunkt for å jobbe med avkodingsferdigheter.
Her vil dere bli introdusert for hva Helhetslesing er, og lære noe om den teoretiske bakgrunnen for rammeverket. Dere vil også få en innføring i hvordan man kan jobbe med Helhetslesing sammen med elever.
En grundig innføring i Helhetslesing gis i boken “Den intensive leseopplæringen – dialog og mestring når lesingen har låst seg” av Bente Eriksen Hagtvet, Jørgen Frost og Vigdis Refsahl (2015). Du kan også lese om Helhetslesing i:
- Spesialpedagogisk leseopplæring – en veileder (pdf)
- Prinsipper for god leseopplæring, (Frost, 2003)
- Når lesing er vanskelig – Leseopplæring på grunnleggende nivåer for unge og voksne, (Refsahl, 2012)