
Tolking og barn
Barn kan få bedre utbytte av tolk dersom voksne rundt barnet har kunnskap om tolking. Denne ressursen retter seg mot foreldre, familie, fagpersoner og fritidsledere som møter barn med tolk.
Innhold
-
Innledning Denne temasiden handler i hovedsak om tolking til og fra norsk og norsk tegnspråk, men kan også være relevant for deg som møter andre minoritetspråklige barn med tolk.
-
Hva er tolking? Tolkens oppgave er å tolke mellom (minst) to språk. Tolken skal løse det språkproblemet som oppstår når to parter ikke har et felles språk.
-
Barn og tolking Når tegnspråklige barn skal delta i situasjoner der ikke alle kan tegnspråk, kan det være en løsning å bestille tolk. Men vi kan ikke forvente at barn intuitivt forstår hva en tolk er og gjør.
-
Tolkens oppgaver Når tegnspråklige barn skal delta i situasjoner der ikke alle kan tegnspråk, kan det være en løsning å bestille tolk. Men vi kan ikke forvente at barn intuitivt forstår hva en tolk er og gjør.
-
Voksne sitt ansvar Når barn skal samhandle via tolk, må de voksne rundt barnet ha kunnskap om hva tolking innebærer. De voksne må også evne å vurdere hvordan denne praksisen fungerer for barna.
-
Tolk i barnehage og opplæring En tolk kan ikke erstatte tegnspråklig kommunikasjon. Barnehager skal legge til rette for tegnspråklig kommunikasjon med barn som har nedsatt hørsel, og som har tegnspråk som er av sine språk.
-
Tolk på fritiden Det er ikke sikkert det er riktig med tolk i alle situasjoner, og en tolk løser ikke alt. Men for mange kan tolk gjøre det litt lettere å delta på fritidsaktiviteter og i sosiale sammenhenger.
-
Kilder Temasiden Tolking og barn og den tilhørende ressursen Tolking, hva er det? er utviklet i samarbeid med Norges Døveforbund med støtte fra Stiftelsen Dam.
Tegnspråklige barn har rett på tolk i møte med andre som ikke kan tegnspråk. For eksempel på helsestasjonen, fritidsaktiviteter og i familieselskap. Barn kan få bedre utbytte av tolk dersom voksne rundt barnet har kunnskap om tolking.
Denne ressursen retter seg mot foreldre, familie, fagpersoner og fritidsledere som møter barn med tolk. Her kan du lære mer om tolking, og hvordan du kan legge til rette for best mulig kommunikasjon med barn via tolk. Innholdet handler om tolking mellom tegnspråk og norsk, men kan også være relevant for tolking mellom andre språk.

Samtalemateriell for barn
Samtalemateriellet Tolking, hva er det? kan du bruke sammen med barna for å snakke om tolking. Her møter dere Trude og Krølle, som undrer seg over både språk og tolking. Krølle er 4 år, og går i en barnehage der de av og til har tolk. Han har mange spørsmål om tolking, som han synes barn og voksne skal snakke om.