Språkforstyrrelser
Personer med språkforstyrrelser kan ha vansker med å uttrykke tanker og følelser og vansker med å forstå hva andre sier. Noen ganger handler det om språklydvansker, mens andre ganger kan det være en utviklingsmessig språkforstyrrelse (DLD).
Det er større variasjon i språklige erfaringer og språkferdigheter blant flerspråklige barn , unge og voksne sammenlignet med enspråklige. Flerspråklighet er aldri årsak til utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD), men DLD kan være mer komplisert å identifisere blant flerspråklige.

Flerspråklighet og DLD
Språkmiljø for flerspråklige barn med DLD i barnehagen
Hvilket språk bør flerspråklige foreldre snakke med sine barn?
Begreper om flerspråklighet
Hvordan skille et andrespråk i utvikling fra språkrelaterte vansker
Hva må du tenke på når du skal kartlegge flerspråklige?
ALDeQ foreldreintervju ved mistanke om DLD hos flerspråklige
Å leve med DLD
Dette informasjonsheftet gir foresatte og øvrig nettverk rundt barn, ungdom og voksne med DLD informasjon om hva en utviklingsmessig språkforstyrrelse er, konsekvenser for den enkelte og tilrettelegging i barnehage og skole.

– Vær tydelig når barnet har språkforstyrrelser
– Tydelighet er viktig overfor barn med utviklingsmessige språkforstyrrelser, DLD, sier rådgiver i Statped Kirsten M. Bjerkan.

Kartlegging av språklydsforstyrrelser (Diffkas)
Differensialdiagnostisk kartlegging av språklydsforstyrrelser (Diffkas) er et normert kartleggingsverktøy for å avdekke språklydsforstyrrelser hos barn. Med Diffkas er det mulig å avgjøre hvilken undergruppe av språklydsforstyrrelser et barn tilhører, slik at tiltak kan tilpasses type vanske.

Å vurdere språkkompetansen til flerspråklige barn med minoritetsbakgrunn: betydningen av språklige erfaringer
Det kan være vanskelig å vite hva som er årsaken til svake norskferdigheter hos flerspråklige barn og unge med minoritetsbakgrunn. Ved å ta hensyn til individuell variasjon i bakgrunnsfaktorer som har innvirkning på språkutviklingen, kan vi med større sikkerhet vurdere årsaker til svake norskferdigheter. Artikkelen er skrevet av May-Britt Monsrud, Jannicke Karlsen, Siri Steffensen Bratlie og Marianne Klem og sto på trykk i Norsk Tidsskrift for Logopedi nr. 3(2023)
Psykososiale utfordringer ved språkvansker – følelsen av annerledeshet
I et inkluderende læringsfellesskap er sosial utvikling, tilhørighet og deltakelse viktig. Barn og unge som føler seg annerledes er sårbare og kan oppleve stort ubehag. Dette må tas på alvor fordi det kan påvirke barnets mulighet til å lære. Her finner du tips til hvordan du kan bidra til å styrke sårbare barns selvfølelse, deltakelse og mestring.
Nettkurs i SHAPE CODING®
SHAPE CODING® systemet er et visuelt kodingssystem som fremstiller grammatikk gjennom farger, former, piler og linjer, og kan brukes i spesialpedagogisk arbeid med personer som strever med grammatikk.
Kurset er for deg som vil vite hvordan du kan bruke den visuelle støtten fra systemet til å hjelpe barn og unge med å oppdage, forstå og bruke regler for norsk grammatikk. Les mer om kurset her.