StatpedMagasinet 2–2015

Visuell musikk – en musikkarena for tegnspråklige ungdommer

– Det som er kult med musikk er at du kan uttrykke deg som en annen person og utfolde andre sider av deg selv. Musikk er en slags magi, den kan brukes som et middel til å endre verden. Til å vekke følelser.

Utsagnet er fra en deltaker i prosjektet «Visuell musikk». Deltakeren sier at hun gjennom dette prosjektet har funnet veien inn til musikkens magiske verden. Prosjektet er i regi av Norges døveforbund, finansiert av Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering. Statped står for gjennomføringen sammen med Trondheim tegnspråkklubb ved Kulturenheten i Trondheim kommune. I løpet av det siste året har prosjektet hatt tre samlinger der 12 ungdommer har fått utforske både musikk og tegnspråk.

Ved oppstart i september 2014 tenkte nok flere at musikk ikke er noe for døve. En deltaker sa det sånn: – Jeg har alltid tenkt at musikk ikke er noe for meg. Det er for hørende. Og at jeg ikke er flink nok til å presentere musikk på tegnspråk.

Musikk er ikke bare lyd

Marko Vourhemino, bedre kjent som Signmark, har vært en av instruktørene på samlingene. Som rapper, og den første døve i verden med platekontrakt, er han et stort idol for mange døve. Han er opptatt av at musikk kan være en brobygger, en måte å rive ned hinder på. Mange døve har mye på hjertet og mye de ønsker å formidle. Musikk kan være en måte å uttrykke seg på. Musikk er ikke bare lyd. Musikk er også rytme, bevegelse og ikke minst formidling.

Prosjektet fikk et realt kick off da Signmark sammen med en danser og musikere entret scenen på Kultursenteret ISAK i Trondheim. Der fikk vi oppleve rap på både auditive og visuelle premisser. Når Signmark lager musikk er han bevisst på «tegnets melodi». Hvordan de visuelle og auditive uttrykkene kan forsterke hverandre.

Sammen med Ronny P. Jacobsen, skuespiller ved tegnspråkteateret Teater Manu, har Signmark instruert, inspirert og vist deltakerne inn til musikkens verden.

Musikkvideoer med tegnspråk

Ungdommene har jobbet med musikk, rytme, språk og formidling. De har blitt utfordret til å stå frem, kaste alle hemninger, by på seg selv og bli venn med kamera. De har jobbet hardt, og det har vært mye latter og glede. En av deltakerne er helt døv og har ikke hatt noe særlig forhold til musikk tidligere. «Nå har jeg lært mye, jeg har fått kontakt med rytmen min og det er helt fantastisk. Jeg har fått noe nytt».

Det er ikke bare gode erfaringer og ny kunnskap hos ungdommene vi nå sitter igjen med. Vi har timer med videoopptak som skal bli til seks musikkvideoer med tegnspråk. Disse skal lanseres på vår siste samling som vi har lagt til Døves kulturdager i Sandefjord 25.–27. september 2015. På visuellmusikk.no kan du allerede nå se en av ungdommene fremføre «Den romantiske tragedien» av Kaizers Orchestra.

Musikk og tegnspråk er populært

Musikk med tegnspråk er i vinden. På Youtube finnes det mange av dem. Kjente artister som for eksempel Johnny Depp og Ravi bruker også tegnspråk som uttrykksform i en av sine musikkvideoer. Vi så også at tegnspråktolken Tommy Krång fikk mye oppmerksomhet da han tolket finalen i den svenske Melodifestivalen (Melodi Grand Prix).

Nå gleder vi oss til å få vise frem de musikkvideoene som har blitt til gjennom prosjektet Visuell musikk. Til å få vise frem de dyktige deltakerne. Som læremiddelutviklere i Statped har det vært utrolig spennende å få være tett på utviklingen av en ny sjanger. For dette er nytt både i tegnspråkets og musikkens verden.

Tekst: Line Beate Tveit (prosjektleder) og Aud Karin Stangvik

Side 13 av 15

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!