StatpedMagasinet 1-2016

Blir sterkere på bøllekurs i Statped

Barna trener på å stå frem som de er. De leker og spiller teater med temaer som er alvorlige for dem – spalten, utseendet og talen. Dette er bøllekurs i Statpeds regi hvor målet er å styrke selvfølelsen.

– Emma Johannessen (bildet), psykolog-spesialist i Statped i leppe-kjeve-gane-spalteteamet i Sørøst, drar litt på ordet bølle. – Vi kalte det bøllekurs tidligere, nå sier vi barnegruppe, men innholdet er det samme, sier hun.

To ganger i året samler Statped en del ti- til tolvåringer med leppe-kjeve-gane-spalte, i korthet kalt spalte. Gjennom to dager jobber barna med å utforske temaet relatert til å ha en spalte.

– Hos de fleste er spalten synlig, men vi har også med barn som er hørbart annerledes. Disse barna er valgt ut ved ti-årskontrollen som alle barn med spalte møter til. Noen trenger å bearbeide annerledesheten sin. Samtidig får de noen verktøy til å møte omverdenen med.

Møter barna der de er

Johannessen og spalteteamet i Statped møter barna der de er. Første dagen tegner barna en tidslinje over livet sitt, gode ting og skumle ting som har hendt dem. Den bruker teamet videre i samtalen med barna, både individuelt og i gruppe.

– Mange får oppmerksomhet på det å være annerledes. Noen synes det er vanskelig å svare, når andre barn spør hva spalten er, hvorfor de er snakker ut av nesa eller andre ting ved spalten. Noen føler seg utilpass av å bli spurt, andre føler at de ikke vet nok til å svare, sier hun.

Gjennom lek og teater øver barna på å møte nysgjerrighet og skille mellom naturlig og godhjertet nysgjerrighet og det å få utspekulerte spørsmål og slemme kommentarer. – Det handler om å håndtere vonde tanker, styrke selvfølelsen og lære å håndtere utfordrende sosialt samspill på forskjellige måter. Barna lærer noen øvelser i meditasjon og enkle strategier som å ignorere spørsmål, gjøre noe morsomt ut av det eller være slem tilbake. Vi legger også vekt på at barna i gruppa skal bli litt kjent og lære av hverandres erfaringer, forteller Johannessen.

Under oppholdet er det også en sekvens med foreldre. – De fleste foreldre er redde for hva som vil skje i tenåringstiden, hvis utseendet kommer sterkere i fokus. Vi gir foreldrene noen redskaper de kan bruke for å styrke selvfølelsen til barna sine – selv om forskningen ikke viser at disse barna har det vanskeligere enn andre barn.

Tekst: Gerd Vidje

Fakta

I Norge blir det født om lag 120 barn i året med en form for spalte.

Barn med leppe-kjeve-ganespalte og familiene deres får oppfølging fra fødselen av spesialiserte tverrfaglige team som finnes i Oslo og Bergen. Teamene består av logopeder, plastikkirurger, kjeveortopeder, psykologer og øre-nese-halslege.

Side 10 av 18

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!