StatpedMagasinet 2–2016

Sansestimulering med teknologi

Illustrasjonsfoto med to lommelykter som lyser  i ulike farger

Hvordan kan du med enkel LED-teknologi, portable projektorer, rimelige paraplyer og gratis apper skape sanseopplevelser for barn og unge med spesielle behov?

Britiske Richard Hirstwood er en ressursperson på området og viser et mangfold av ideer. Den etterspurte og engasjerte foreleseren kommer på Statpeds SPOT-konferanse i oktober/november.

Hirstwood mener at det ligger et vell av muligheter i ny og rimelig teknologi. Han viser hvordan enkle LED-lykter, portable projektorer og paraplyer kan bli til spennende sanserom for elever som har særskilte behov.

– Denne er nydelig! Vi setter en liten rimelig ledlykt med regnbuens farger under en hvit paraply og har skapt en vidunderlig sanseunivers for barn med behov for sansestimulering, forklarer Hirstwood.

Enkle og rimelige løsninger

– Sanseopplevelser og sanserom trenger ikke bety store investeringer. Et myggnett og en LED-lykt kan bli et magisk personlig sanserom for et barn med autisme, sier Hirstwood.

En paraply og en projektor kan være utgangspunktet for en spennende reise for et barn med dyp utviklingshemning. Ta frem det kreative blikket og opplev at ny teknologi skaper gode og rimelige sanserom som både skoler, institusjoner og foreldre kan lage. I foredragene og på nettsidene sine (www.hirstwood.com) viser Hirstwood et vell av produkter og muligheter.

Han er opptatt av å gi et nytt perspektiv på multisensoriske verktøy. Sanserom og sansestimulering er ikke et nytt tema, men Hirstwood er opptatt av å ta dette inn i en ny tid med ny teknologi.

– Se, her har jeg for eksempel en rimelig «Party-starter» kjøpt i en nettbutikk. Ved å la lyset vandre rundt i det hvite taket eller inn i dette lille åpne teltet, kan den kan være utgangspunktet for fantastiske visuelle opplevelser og stimuli, forklarer den engasjerte foreleseren. Han viser videre en enkel musikkapp i form av en harpe som han blåser opp på veggen via projektor. Ved å dra handa over strengene spiller den enkle, vakre toner.

Richard Hirstwoods kurs er etterspurt over hele verden. Han har årelang praktisk erfaring som gir ham innsikt i hva som fungerer og ikke fungerer i multisensoriske miljøer. Hans You Tube-kanaler har over en million seere hvert år.

Richard Hirstwood er britisk ressursperson omkring teknologi for barn og unge som har behov for sansestimulering. Han er grunnleggeren av og hovedforeleser for Hirstwood Training.Portrett smilende Richard Hirstwood

Side 15 av 25