Lar ikke stammingen prege livet

Gudmund Kongshavn på trening som roper ut beskjeder til spillere
Som profesjonell keeper er det hans jobb å få ut beskjeder til spillere. FOTO: Tromsø IL

Stammingen kan være plagsom, men Gudmund T. Kongshavn (25), keeper for Tromsø IL i eliteserien, nekter å la den hindre ham i å gjøre det han vil.

Gudmund har vært profesjonell keeper siden 2009, og selv om han stammer, lar han ikke dette komme i veien for fotballkarrieren. Som profesjonell målvakt er det hans jobb å få ut beskjeder til spillerne i banen. Selv om han stammer er det ikke et problem på fotballbanen. 

– På fotballbanen så skriker jeg ut beskjeder, og da plager ikke stammingen meg. I tillegg er jeg en person som prater mye og det er mange som blir overrasket over at jeg stammer, spesielt hvis de har sett meg i media. Stammingen plager ikke meg, men jeg merker ofte at folk ikke vet hvordan de skal forholde seg til at jeg stammer, sier Gudmund. 

Han bestemte seg tidlig for at stammingen ikke skulle hindre han i å gjøre det han vil.

– Jeg vil ikke innta offerrollen. Det kan være mange som blir hindret av stammingen, men det er jo noe man ikke nødvendigvis trenger å gjøre. Jeg lar ikke stamming prege livet, det er jo mye mer ved et menneske enn bare talen.

Les mer: Hva er stamming?

Gode holdninger mot stamming

I en ny internasjonal forskningsrapport om holdninger mot stamming i Europa kommer Norge godt ut. Rapporten viser at i Norge og Sverige har man mer positive holdninger mot stamming enn gjennomsnittet i Europa. 

Dette er en oppfatning som også Gudmund deler. Han har ikke opplevd mobbing eller dårlige holdninger, men noen ubehagelige opplevelser har det vært, spesielt i rollen som profesjonell fotballspiller.

-Jeg tror fordi jeg var fysisk stor gutt og god i fotball at jeg ble litt skjermet for mobbingen. Men jeg har jo opplevd litt ubehagelige ting i voksen alder. Det har vært noen twitter-meldinger etter et TV-intervju som en venn av meg viste meg, men det betyr ikke så mye for meg fordi det er ukjente fremmede.

Lærer av det ubehagelige

Selv om stammingen ikke er til hinder kan det være plagsomt for Gudmund. Stammingen går i bølgedaler og i perioder er det verre. 

– Det som er plagsomt er å vite det jeg skal si, men så klarer jeg ikke å si det. Da ender jeg opp med å si noe annet enn det jeg ville. Det kan være plagsomt.

Han forteller at det for eksempel ofte låser seg når han skal si sitt eget navn. Spesielt irriterende er det når han skal presentere seg selv for nye personer eller gi personopplysninger på telefon.

– Ofte sier jeg hyggelig i stedet for navnet mitt når jeg møter folk, fordi jeg kjenner at det låser seg. Da hender det at kjenner jeg det litt i magen også. Jeg foretrekker også å sende mail i stedet for å ringe, når jeg må oppgi navnet mitt.

Som en offentlig person er det også situasjoner hvor det å stamme kan være plagsomt. Gudmund forteller om når han var med på et direkte intervju på tv.

- Jeg trodde jeg kontrollerte stammingen min, men jeg stammet fortsatt en del og det synes jeg var litt ubehagelig.  Hvis jeg skal fokusere på noe bra så er det at jeg har opplevd ubehagelige opplevelser og har klart å håndtere de situasjonene godt. Det er noe som er overførbart til andre situasjoner.

Noen stammer – sånn er det bare

Alminneliggjøring, åpenhet, informasjon, hvordan den som stammer møtes og følges opp, både på hjemmebane, barnehage, skole og logopedtjeneste, er avgjørende. Les hele artikkelen 

 

Ikke konstruktivt å bebreide seg selv

Gudmund husker ikke det selv, men foreldrene har fortalt at han begynte å stamme da han gikk i andre klasse. Som voksen har han lært seg å håndtere det. Han begynte å gå til logoped og lærte seg teknikker for å håndtere stammingen. For eksempel pusteteknikker, å snakke med dypere stemme, snakke saktere og uttale noen ord saktere.

-Ofte så bebreider man seg selv. Når jeg vet at jeg har klart å si noe før så burde man jo klare det hele tiden. Det fører ikke mye godt med seg. Det er ikke konstruktivt å være så trist å sint på seg selv.

Godt å ha folk rundt seg

Godt å ha folk rundt seg

Faren, onkelen og mormoren til Gudmund stammet også og det var noe han fant støtte i og kunne dele erfaringer med. Spesielt med faren sin diskuterte Gudmund mye om stammingen.

-Jeg har vært heldig og hatt med meg gode venner og familie. Det er bedre å prate om stammingen med noen, spesielt hvis man er ung. Det er jo andre som vokser opp under andre forhold og kanskje ikke har et godt nettverk. Hvis man da stammer i tillegg, så tror jeg det kan være slitsomt.

Hvordan oppdage vansken?

Det kan være vanskelig å skille mellom stamming og naturlig tale med lite flyt. Les om hvordan oppdage vansken. 

 

Respect, dignity and recognition

Temaet for årets internasjonale stammedag er stuttering pride – respekt, verdighet og anerkjennelse.  Gudmund tror at mange som stammer kan kjenne seg igjen i tematikken.

-Det er vanskelig å unngå å skjemmes litt fordi man stammer, men jeg tror ikke man vil innta offerrollen. Respekt og anerkjennelse tror jeg er viktig for alle uansett. Det er trist hvis man ikke respekterer noen fordi de stammer, det er jo å se ned på andre mennesker. 

Les mer om den internasjonale stammedagen (ekstern link)

Side 29 av 31

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!