Nye oppfinnelser gir uante muligheter

Birgit Skarstein med exoskjelett

Har du noen gang prøvd et exoskjelett? Kanskje ikke hørt om det heller? Som følge av en ryggmargsskade i 2009 kan jeg ikke gå, og en rullestol har vært en nær og praktisk følgesvenn siden. Så hørte jeg altså om exoskjelettet, et skjelett du tar på deg og som samtidig er en robot. Er dette framtiden, mon tro, tenkte jeg. Den fjerde industrielle revolusjon som kan gi meg og mange andre superkrefter?

Jeg tredde exoskjelettet på, og festet det med stropper rundt bein, hofte, mage og bryst. Så gikk vi, exoskjelettet gikk med meg nedover gulvet, ett bein av gangen. Det var en merkelig følelse, som om noen hadde tatt kontroll over kroppen min. Etter hvert lærte jeg hvordan jeg skulle bruke det og tok styringen selv. Sakte, men sikkert begynte roboten og jeg å jobbe på lag, og vi kom oss gjennom utfordringer og hindringer sammen. Bratte trapper opp og over ting og tang på gulvet. Vi danset til og med litt, med min røde kjole svingende til rytmene fra kroppen. Takket være en robot, hadde jeg i kontroll over meg selv.

Enkle løsninger kan gi stor effekt

Den fjerde industrielle revolusjon bringer utvilsomt med seg mange muligheter. Vi må se etter mulighetene, utforske hva som ligger i teknologien og hva den kan hjelpe oss med.

For noen kan den nye teknologien være nyttig i dagliglivet eller til at du kan yte bedre på jobb eller i idrett. For andre kan den snu opp ned på livet. Mennesker som er døve, kan høre ved hjelp av cochleaimplantat. Slørete syn kan ved hjelp av relativ enkel laserkirurgi plutselig få deg til å se perfekt. Noen som mangler en fot, kan løpe sammen med barna sine ved hjelp av blader lagd av karbonfiber. Folk med armproteser kan utføre finmotoriske oppgaver. Små endringer og enkle løsninger kan gi stor effekt.

Teknologi oppfunnet for ett formål kan være redefinerende for et annet. Ofte er effekten større enn forutsett. Vibrasjon hos mobiltelefoner var en funksjon som i utgangspunktet var tenkt for å gi mennesker som er døve et signal om at det ringte eller kom en melding tikkende inn. I dag er vibrasjonsmodus viden kjent som et praktisk alternativ for alle som bruker mobiltelefonen. Stavekontroll er supert å ha for mennesker med dysleksi, men også svært nyttig for alle andre. Digitale oversettere er praktisk for alle når vi møter språkbarrierer. For mennesker som ikke har språk, kan de være nøkkelen til et sosialt liv.

Superkrefter

Robotskjelettet ble i utgangspunktet funnet opp for å hjelpe soldater i strid til å bære mer og tyngre utrustning. Så fikk noen en idé om å la skjelettet bære mennesker som ikke kunne bære seg selv. Plutselig kunne mennesker som ikke har gangfunksjon, gå.

Ingen ting kan tas for gitt her i livet, og vi kan aldri forutse hva som kommer til å skje med oss. En ting er helt sikkert: Den fjerde teknologiske revolusjon vil trigge uante oppfinnelser og teknologiske nyvinninger som vil ha en dramatisk effekt på mennesker som lever med nedsatt funksjonsevne. Det er store muligheter i teknologien. Kanskje får vi superkrefter?

Tekst: Birgit Skarstein er dobbel paralympisk utøver og verdensmester i roing. Hun er representant i finanskomiteen i Oslo bystyre for Oslo Arbeiderparti og medlem av Bioteknologirådet.

Side 31 av 31

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!