Ulike stemmediagnoser

Granulom

Hva er granulom?

Et granulom er en hvitlig, blomkålaktig utvekst som sitter helt bakerst i bruskspalten på stemmebåndene. Granulom kan oppstå på det ene stemmebåndet eller på begge stemmebånd, og størrelsen vil kunne variere.

Symptomer

Symptomer på granulom er gjerne en luftfylt stemme med innslag av støy/skurr (heshet). Dersom granulom opptrer sammen med sure oppstøt (refluks) og kontaktsår, vil personen kunne kjenne halsbrann og sårhet i halsen.

Årsaker

Årsakene til granulom er vanligvis en følge av intubasjon. Når man blir intubert, 
legges en tynn surstoffslange ned mellom stemmebåndene og videre ned i 
luftveiene. Denne slangen kan gi irritasjoner bakerst i stemmespalten og det tynne slimhinnelaget som dekker stemmebåndene (epitellaget) kan danne granulasjonsvev. Granulomvekst har ofte sammenheng med hvor lenge personen har vært intubert. I de fleste tilfeller blir det spontanbedring etter noen uker. Granulomer kan også forekomme ved stemmevansken kontaktsår og sure oppstøt eller ved feil bruk av stemmen.

Rådgiving/oppfølging

Granulom kan opereres, men øre-, nese-, halslegene vil være restriktive med 
operasjon fordi granulomvev lett kommer tilbake. Granulomet vil vanligvis gå bort av seg selv. Logopedisk rådgiving/oppfølging kan være nyttig. Her er det viktig å tenke myk stemmebruk, følge råd for god stemmepleie og sette inn tiltak for å bli kvitt eventuell sure oppstøt: 
  • Medisiner (med eller uten resept).
  • Unngå å spise feit, krydret eller syreholdig mat/drikke seint på kvelden (eks. kaffe, vin, sjokolade).
  • Regulere sovestillingen ved å heve hodegjerdet på sengen (da kommer det mindre syre opp i spiserøret).
  • Forsøke å ligge på venstre side når man skal sove, slik at tyngdepunktet til magesekken hindrer magesyre så lett kommer opp i spiserøret. 

Side 7 av 18