Til hovedinnhold

Forstørrende tv

En forstørrende tv kan forstørre bøker, bilder og annet konkret materiale. Det som legges under tv-en, blir forstørret på en skjerm.

En forstørrende tv kan forstørre tekst, bilder og annet konkret materiale. Det som legges under tv-en, blir forstørret på en skjerm. Enkelte produkter kan forstørre opptil 90 ganger.

Den forstørrende tv-en har ulike innstillinger for farger og kontraster. Svart tekst på hvit bakgrunn kan for eksempel bli vist som gul skrift på svart bakgrunn.

Ulike størrelser

Forstørrende tv finnes i ulike størrelser. De minste er så små som en mobiltelefon og kalles gjerne elektroniske luper. De største er på over 30 tommer, det vil si like store som en tradisjonell tv. Noen kan kobles til pc slik at du bruker samme skjerm til pc og tv.

I skolen er det vanlig at en forstørrende tv har to kamera; et for nærarbeid og et for å se på avstand. Disse kan være koblet til samme skjerm slik at eleven raskt kan flytte fokus fra boka til tavla. De siste årene har vi også fått trådløse nær- og avstandskamera som kan festes i vegg eller tak.

Lese opp tale

Enkelte forstørrende tv-er kan lese opp tekst med kunstig tale. Teksten blir da først skannet og deretter starter talesyntesen. På noen tv-er blir teksten skannet slik at den kan brukes videre i tekstproduksjon (OCR-behandling).

Velge modell

Valg av modell må tilpasses den enkeltes behov:

  • Skal den forstørrende tv-en flyttes mellom ulike rom, slik at det er behov for en bærbar tv?
  • Skal tv-en kobles til pc?
  • Klarer brukeren å betjene en forstørrende tv med mange funksjoner?
  • Er det behov for en tv med høyt forstørringsnivå, eller er det viktigst med lav forstørring (1-3 ganger)?
  • Er det behov for tv både i barnehagen og hjemme?

Synshemmede kan søke om forstørrende tv fra NAV Hjelpemiddelsentral.

Les mer om forstørrende tv