En leselist omformer teksten på datamaskinen til punktskrift. Teksten kommer opp som punktskrift på en linje under tastaturet.
Leselisten kobles til datamaskinen via USB eller bluetooth. Den jobber sammen med et skjermleserprogram for å presentere skjerminnholdet fra datamaskinen som punktskrift.
I filmen over demonstrerer og forklarer Tor Ulland, seniorrådgiver i Statped, bruk av leselist.
Mange varianter
Leselister finnes i mange ulike størrelser og utgaver. De minste og mest mobile kan gjengi opptil 20 tegn, og brukes gjerne sammen med smarttelefon eller nettbrett.
Større modeller har lengre tekstlinje og er hensiktsmessige å bruke med bærbart eller stasjonært datautstyr. De største modellene kan gjengi nesten en hel skjermlinje, 70 - 80 tegn.
Navigasjonsknapper
Leselistene har navigasjonsknapper slik at du kan forflytte deg i skjerminnholdet. Den mottar ikke bare passivt informasjon fra skjermleseren, men kan også brukes til å styre hva skjermleseren skal gjøre, hva den skal fokusere på og hva den skal formidle.
Tastatur
Noen leselistmodeller har også tastatur for punktskrift. Dette kan være nyttig, særlig når det ikke finnes annet fysisk tastatur tilgjengelig, som på smarttelefon eller nettbrett.
Synshemmede kan søke om leselist fra NAV Hjelpemiddelsentral.
Veileder i nødvendig opplæring
Utdanningsdirektoratet har utgitt en veileder om opplæring i punktskrift, mobilitet og tekniske hjelpemidler.