Til hovedinnhold

Selvstendighet og mestring i hverdagen

Av- og påkledning

Under av- og påkledning får barnet mange ulike erfaringer. Start tidlig med å øke kroppsbevissthet og ha små forventninger. Dette kan gjøres ved å benevne barnets kroppsdeler når de berøres og fortell hva du vil at barnet skal hjelpe til med. For eksempel “opp med rumpa” under et bleieskift eller «armen skal inn i ermet» mens du berører barnets arm. Når barnet blir kledd av eller på bevisstgjøres bevegelser og klærnes berøring mot huden. Etter litt øvelse kan barnet gjøre deler av påkledningen selv, som å ta av sokker, dra opp buksa når den sitter rundt knærne eller ta av seg genseren når den er rundt halsen. Husk at det er lettere å lære å kle av seg enn på.

Liten gutt som tar på seg sko mens han holder en hånd på foten som har på seg skolen og den andre hånden på den andre skoen

Blir det for komplisert og for mange forklaringer, kan metodikken "hånd over hånd" brukes. Da får barnet kjenne på dine hender mens du utfører aktiviteten. Hjelp barnet med å plassere foten inni buksebeinet og dra buksen slik at foten kommer ut på andre siden av buksebeinet. La barnet få tid til å utforske og prøve ulike måter å ta på buksen. Vi kan også tulle og ta buksen oppå hodet.

Lek med påkledning

Ha gjerne utkledningsklær og kostymer tilgjengelig slik at de kan lekes med. Det kan gi erfaringer som kan overføres til andre situasjoner. Romslige plagg er lettere å ta på enn små og trange. Av- og påkledning av dukker, bamser, figurer og barbier gir også gode erfaringer. En dukke med tøykropp og stive armer og ben, er lettere å kle av og på enn plastdukker.   

Tilrettelegging for å kunne mestre, et eksempel

Å lære å ta opp glidelåsen selv gir krafttrening, øvelse i koordinasjon og kunnskap om hvordan en glidelås virker. 
Hvis barnet ikke klarer å ta opp glidelåsen nå, hva kan det skyldes? Er fingerkreftene for svake? Hvordan er koordinering av hender og evne til taktil diskriminering? Må vi i en periode ha ekstra oppmerksomhet på finmotoriske aktiviteter?  

  • Bør barnet sitte på en god stol og utforske glidelåsen? Husk at barnet må være motivert.   
  • Må vi bruke en kort, grov glidelås først? 
  • Er det lurt å forenkle med enkle knapper eller borrelås i begynnelsen når han skal lære å ta på jakke?  
  • Har barnet rettet oppmerksomheten mot aktiviteten eller er det andre ting som distraherer? Kan lyden av glidelåsen som trekkes opp og ned være spennende nok til å få barnets oppmerksomhet? Trenger flere barn å øve på glidelås kan aktiviteten gjøres gøy med å lage lyd sammen, kanskje det kan bli en minikonsert.  
  • Mange repetisjoner trengs for å automatisere aktiviteten.   

Praksisfortelling - Leander

Side 13 av 19

Påkledning

Mål og delmål (kort- og langsiktige)

  • • Barnet vet hvordan buksa er og tas på

    • Kjenner forskjell på foran og bak

    • Har godt grep og balanse for å stå når buksen dras opp

    • Kneppe knapper, glidelås

    • Etter hvert kan barnet lære å finne frem til hvor klærne oppbevares, og bli oppmuntret til å finne buksen selv.

    • Et langsiktig mål er at barnet vet hvor den skal legges når den skal på vask. At barnet kan hjelpe med å sortere nyvasket tøy. Snakk gjerne om hvor vi kjøper klær og hvilken type plagg som finnes