Kompenserende ferdigheter
Voksne som får et alvorlig synstap, må lære seg kompenserende ferdigheter. Dette kan dreie seg om å lese og skrive, orientere seg eller gjøre dagligdagse aktiviteter.
Anslagsvis 1–2 prosent av den norske befolkningen har en synshemning. Forekomsten av synsvansker øker betydelig med alderen. Det er 6-8 ganger større risiko for å få en øyesykdom blant eldre over 65 år, enn i befolkningen forøvrig.
En alvorlig synshemning påvirker muligheten for å kunne leve et aktivt og selvstendig liv.
Nødvendig opplæring og tilrettelegging gir den enkelte mulighet til fortsatt å mestre dagligdagse aktiviteter som å lese, lage mat og orientere seg i omgivelsene.
De som får synsvansker under utdanning eller i yrkesaktiv alder, trenger oppfølging for å kunne gjennomføre utdanning eller beholde tilknytningen til arbeidslivet.
Sosial deltakelse
Sterkt nedsatt syn påvirker sosialt samspill. Det blir vanskelig å kjenne igjen mennesker du møter, og det blir vanskelig å få oversikt i sosiale situasjoner. Informasjon til omgivelsene kan bidra til at de rundt:
- blir trygge på hvordan de skal tilby hjelp, og om det er nødvendig
- forstår hvordan de best ledsager synshemmede til bestemte aktiviteter eller steder
- blir trygge på å ta kontakt
I tillegg vil tilrettelegging av det fysiske miljøet gjøre det enklere å ta seg fram i omgivelsene.
Tidlig innsats
Tidlig veiledning og oppfølging av den synshemmede selv og de rundt er avgjørende for å lykkes med rehabilitering og opplæring.