Det er ofte vanskelig å finne fram på nye steder når du er svaksynt eller blind. Opplæringsloven gir rett til opplæring i mobilitet. Les mer om rettighetene her.
Små barn
Barn får mobilitetserfaringer allerede i barnehagealder. Grunnlaget for å oppfatte verden starter allerede når et sterkt synshemmet barn
- lytter til fremmede lyder
- tar sine første skritt
- deltar i lek med andre barn
Mobilitetsopplæringen er preget av mye lek for små blinde barn. Barna skal gjerne lære å finne fram til ulike steder hjemme og i nærområdet, og til garderoben, spisebordet og lekeplassen i barnehagen.
Skolebarn
For et barn i skolealder kan mobilitetsopplæring handle om å lære å gå til og fra skolen, eller til en venn i nabolaget. Barnet blir selvstendig og uavhengig når det kan slå følge med klassekamerater til skolen eller besøke venner på fritiden.
Teknikker og hjelpemidler
Mobilitets- og orienteringsteknikker er svært viktige når blinde og svaksynte skal orientere seg og forflytte seg.
Noen har nytte av å bruke mobilitetshjelpemidler som hvit stokk eller markeringsstokk.
Mange ganger er det naturlig å bruke ledsager under forflytning.
Fysisk tilrettelegging
Det er viktig å legge de fysiske omgivelsene til rette slik at mobilitet blir lettest mulig for personen med nedsatt syn.
I hjem, barnehage og skole kan fysisk tilrettelegging gå ut på å merke dører eller bruke ledelinjer (vegger, rekkverk, gresskant m.m.) slik at det blir lettere å forflytte seg til lekeareal, klasserom og andre steder.
Nødvendig opplæring
Utdanningsdirektoratet har utgitt en veileder om opplæring i punktskrift, mobilitet og tekniske hjelpemidler.

Universell utforming
Universell utforming vil si å gjøre noe tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne. Lovverket stiller krav til universell utforming.
