Til hovedinnhold

Bli en bedre formidler

Godt språk og tydelige budskap er viktig når vi formidler. Det er også vesentlig å bruke riktige maler og sørge for universell utforming når vi skriver til noen.

Innholdet på denne siden skal gjøre deg til en bedre formidler. Følger du rådene, hever du kvaliteten på det du skriver. Opplegget er som følger:

  • se videoforelesning om godt språk på egen hånd
  • jobb med en tekst sammen med enheten/seksjonen/avdelingen din
  • se flere forelesninger på egen hånd

Individuelt arbeid: se forelesning

Begynn med å se videoforelesing om å skrive godt. Den gir deg ti konkrete råd som vil hjelpe deg til å skrive bedre tekster.

På denne plakaten finner du rådene i kortform. Skriv den gjerne ut og bruk den som en støtte mens du ser forelesningen. Etterpå kan du henge den på veggen.

Workshop: jobb sammen med tekst

Nå skal du jobbe med skriverådene. Gå sammen med en kollega. Skriv om denne teksten (her kommer det en tekst) med utgangspunkt i skriverådene. Tenk deg at teksten er en nyhetssak på Statped internt.

Husk å tenke på mottaker, budskap, hva du bør ha med og hvordan poengene kan komme tydelig fram ved hjelp av godt språk.

Bruk gjerne en times tid på arbeidet.

Deretter kan dere gjerne gå sammen i enheten/seksjonen/avdelingen og diskutere hvordan teksten kan bli bedre.

Her er ett mulig forslag til ny tekst (her kommer en tekst og ev. en film)

Oppsummer i fellesskap. Har dere gjort noen erfaringer som er relevant i eget skrivearbeid?

Individuelt arbeid: se flere forelesninger

Å formidle noe vanskelig

Noen ganger skal vi formidle noe vanskelig. Dette kan være forskningsresultater eller annet komplekst innhold. I denne korte filmen om forskningsformidling får du noen tips til hvordan du går fram.

Å skrive kronikk

Kronikk er en flott sjanger for å formidle fagstoff. Du har god plass og kan dele kunnskapen din med mange. Denne filmen gir deg noen råd om hvordan du går fram. En Statped-rådgiver deler også sine erfaringer med å skrive kronikk.

Bruke maler i word og powerpoint

Her kommer en kort film som viser hvor du finner Statped sine maler i word og powerpoint.

Universell utforming i word og powerpoint

Her kommer en kort film om universell utforming i word og powerpoint.

Nettkurs om godt språk

Er du klar for en ny runde med opplæring i godt språk? Språkrådet tilbyr et nettbasert kurs. Det varer en liten time og gir deg mulighet til å gjøre arbeidsoppgaver underveis. Her er kurset.

Få hjelp av kommunikasjonsstaben

Stab for kommunikasjon og formidling hjelper deg gjerne om du vil ha innspill på en tekst du skriver. Ta kontakt på e-post kommunikasjon@statped.no.