10 tips som gjør tekstene dine lettere å forstå | www.statped.no

10 tips som gjør tekstene dine lettere å forstå

Skriv kun det viktigste

Mange unødvendige ord kan skygge for noen få viktige.  Ofte putter vi for mye mening i en setning for å få den til å virke mer sprudlende. Men hold det enkelt. Det er alltid ord som kan strykes uten at meningen forandres.

Skriv så enkelt du kan

Ikke skriv «foreta en vurdering», skriv «vurdere». Ikke skriv: «framlegge forslag om», skriv «foreslå». Skriv så enkelt du kan. Klart språk er godt å lese, og de fleste setter pris på enkle ord og setninger.

Hjelp leseren å holde fokus

Del teksten opp i korte avsnitt med beskrivende undertitler. En god visuell struktur hjelper leseren å holde fokus, og gjør teksten mer overkommelig og behagelig å lese. Del teksten opp i korte avsnitt med beskrivende undertitler.

Bruk aktive verb

En vanlig feil er å beskrive en handling med et substantiv i stedet for et verb. Du har sikkert lest setninger som denne: «Utvikling av gode nettsider er viktig». Bytt ut substantivet «utvikling» med verbet «å utvikle»: «Det er viktig å utvikle gode nettsider». Da blir setningen mer aktiv og muntlig.

Skriv tydelig

Ordspill og humor kan være en fin måte å friske opp en tekst, men det kan også gjøre den unødvendig komplisert. Ikke alle har samme referanserammer. Det er i så fall viktig å kjenne leserne sine godt.

Ett poeng per setning

Poenget er det viktigste med teksten. Men når en setning har mange poenger, blir det vanskeligere å forstå hva som er viktig. La setningene ha ett poeng hver, og plasser poenget så tidlig som mulig. Da er du sikker på at leserne får det med seg.

Unngå svulstig språk

På skjermen ser kanskje ord som «dog», «herunder» og «således» både flotte og velvalgte ut. Men ikke la deg lure. Svulstig språk svekker troverdigheten. Et lett ord er nesten alltid bedre. Skriv så enkelt du kan.

Reduser bruken av sammensatte ord

Noen ord skal være sammensatte, men andre ganger setter vi sammen ord uten at vi må. Det gir en illusjon av et stramt og effektivt språk. Men når ordene blir for lange er det bedre å skrive om setningen slik at de står isolert. Ikke skriv «konferanseforedragene» - skriv «foredragene på konferansen».

Unngå forkortelser

Forkortelser kommer fra trykte medier hvor plassen er begrenset. På nettet er vi mer fleksible. Det er bare å skrive ordene helt ut. Da blir teksten også mer naturlig hvis den skulle bli lest opp av en datamaskin. Ikke skriv «e.l.», skriv «eller lignende». Ikke skriv «f.eks.», skriv «for eksempel.» Det gjør teksten bedre å lese for alle.

Les teksten høyt

Ord og setninger som ser fine ut på skjermen høres ikke alltid like bra ut når de blir lest høyt. Selv om teksten ikke er ment til høytlesning, er det en effektiv måte å oppdage språklige forbedringer. Det er da du legger merke til om språket virkelig sitter.

Nøkkelen til å skrive klart og godt er enkelhet og muntlighet. Men det skjer ikke av seg selv. Stryk ord og trim setninger. Skriving er ikke enkelt, men det er viktig. Klart språk hjelper mange, og er bra for absolutt alle.

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!