
Ervervet hjerneskade
En ervervet hjerneskade er en skade i hjernen som oppstår i løpet av livet, og som ikke er medfødt. En ervervet hjerneskade kan påvirke barn og elevers muligheter for å lære, utvikle seg og delta i samfunnet.
Tilrettelegging i barnehage og skole
-
Hvordan kan du legge til rette fysisk i barnehage og skole? Når et barn eller en elev har vært utsatt for en ervervet hjerneskade, er det en rekke fysiske tiltak du kan gjøre i barnehage og skole.
-
Når en elev kommer tilbake med en ervervet hjerneskade Hvordan tilrettelegger man i barnehage eller skole når et barn eller en elev kommer tilbake med en ervervet hjerneskade?
-
Hvordan legge til rette sosialt Barn og elever som har fått en skade i hjernen, kan oppleve endringer sosialt. Her får du tips til tiltak og verktøy som kan være til hjelp.
-
Hvordan tilrettelegger man for fatigue? Fatigue er en overveldende og vedvarende følelse av utmattelse som begrenser en i hverdagen. Barn og elever med ervervet hjerneskade opplever ofte fatigue.

Slik oppdager du kognitive vansker
Kognitive vansker er ofte usynlige, kan være vanskelige å gjenkjenne og har stor betydning for fungering i barnehage, skole og ellers i hverdagen.
Oppdagerkompetanse og kartlegging
-
Slik kartlegger du kommunikasjonsvansker En ervervet hjerneskade kan påvirke evnen til å kommunisere. Ved mistanke om utfordringer med kommunikasjon, bør den kartlegges for å fange opp utfordringer og for å finne gode tiltak.
-
Hvordan oppdage sosiale og emosjonelle vansker? Barn og elever kan oppleve sosiale og emosjonelle endringer etter en ervervet hjerneskade. For å sette i gang gode tiltak er det viktig å kartlegge.
Om ervervet hjerneskade
En ervervet hjerneskade er en skade i hjernen som skjer etter fødselen – altså etter en periode med normal utvikling. Skaden kan oppstå som følge av sykdom (som hjerneslag eller infeksjon) eller ytre påvirkning (som ulykker eller fall). Den kan ramme barn i alle aldre, og påvirke både utvikling, læring og deltakelse i hverdagen.
Skaden kan være lett, moderat eller alvorlig. Hvilke følger det får for barnet, avhenger av hvor omfattende skaden er, hvilken del av hjernen som er rammet, og hvor gammelt barnet var da det skjedde. Noen følger merker man med én gang, mens andre blir tydeligere etter hvert som kravene i omgivelsene øker.
En hjerneskade kan gi både synlige og usynlige vansker. Barnet kan for eksempel få utfordringer med:
- konsentrasjon, hukommelse eller språk
- emosjoner og atferd
- motorikk og bevegelse
- syn eller hørsel
- energinivå og utholdenhet (hjernetrøtthet/fatigue)
Mange opplever at barnet ikke «tåler like mye» som før. Det kan for eksempel bli slitent av vanlige skoledager eller ha behov for pauser, skjerming eller alternative måter å delta på.
Barn med ervervet hjerneskade trenger trygghet, struktur og tilpasset støtte – både faglig og sosialt. Det kan innebære:
- gode rutiner for hvile og pauser
- tilpasning av læringsmiljø og innhold
- bruk av alternative kommunikasjonsformer (som bilder eller ASK)
- fysisk tilrettelegging ved bevegelsesvansker
- samarbeid med foresatte og helsepersonell
Det er også viktig å gi barnet opplevelser av mestring, og å støtte inkludering i lek og sosiale aktiviteter.
Vanskene kan endre seg etter hvert som barnet vokser, og det er ikke alltid alt er synlig med en gang. Derfor er det viktig med jevnlig oppfølging og tilpasning – også flere år etter skaden. Målet er at barnet skal få utvikle seg videre, lære best mulig og delta i hverdagslivet på egne premisser.

Lurer du på noe?
Vår spør oss-tjeneste drøfter og veileder deg om spesialpedagogiske utfordringer. Tjenesten er primært rettet mot PP-tjenesten, men vi tar også imot henvendelser fra barnehage, skole og andre. Vi kan veilede foreldre om det spesialpedagogiske støttesystemet.