
Afasi
Afasi er språkvanskar etter ein erverva skade i hjernen. Personar med afasi har behov for, og rett til,
oppfølging av logoped. Hjerneslag er den vanlegaste årsaka til afasi.
-
Tiltak og oppfølging Personer som får afasi vil ha behov for oppfølging av logoped. Tiltakene bør være individuelt tilpasset, og de bør være en del av en helhetlig og tverrfaglig oppfølging.
-
Taleapraksi Taleapraksi er vansker med den motoriske programmeringen av talen. Ved taleapraksi er planlegging og viljestyring av språklyder hovedutfordringen.
-
Primær progressiv afasi Primær progressiv afasi (PPA) er en demensform der språkvansker er det første og mest fremtredende symptomet i den første fasen.
-
Afasi hos flerspråklige Afasi kan virke inn på ett eller flere språk hos personer som er flerspråklige. Logopediske tiltak på ett språk kan bedre de andre språkene. Det er imidlertid viktig å kartlegge først.
-
Afasi og livskvalitet Afasi kan ha innvirkning på livskvaliteten. Tiltak som kan opprettholde en god livskvalitet bør være en del av oppfølgingen.
-
Kommunikasjon Denne teksten handlar om korleis samtale kan gjerast lettare for deg med afasi og samtalepartnar.

Kartlegging av afasi
Kartlegging er ein føresetnad for å utarbeide tilpassa og målretta tiltak for personar med afasi og andre kommunikasjonsvanskar.
Om afasi
Afasi er ein språkforstyrring som oppstår etter ein erverva hjerneskade, for eksempel etter eit hjerneslag, hjernesvulst eller ein traumatisk skade. Personar med afasi kan ha vanskar med å forstå tale, snakke, lese og skrive. Afasi påverkar ofte fleire av desse områda samstundes, men grad og kva delar av språket som blir ramma kan variere frå person til person.
Afasi kan oppstå som følgje av hjerneslag, hjernesvulst eller alvorlege hodeskader. Afasi kan også vere eit resultat av andre sjukdommar som fører til erverva hjerneskade.

Har du noen spørsmål?
Hos spør oss-tjenesten kan du drøfte og få råd i spesialpedagogiske spørsmål. Vi retter oss først og fremst mot PP-tjenesten, men du kan også ta kontakt om du jobber i barnehage eller skole. Er du foresatt, kan vi hjelpe deg med å finne fram i det spesialpedagogiske støttesystemet.