
Utviklingshemming
Personer med utviklingshemming trenger særlige tilpasninger gjennom livet. I barnehage og skole må du kjenne til den enkeltes læreforutsetninger for å sikre utvikling, læring og opplevelse av mestring.
Utviklingshemming er gradert i fire nivåer – her finner du informasjon om dyp og alvorlig utviklingshemming.
Tilrettelegging i skole og barnehage
-
Hvordan skape en god skoledag? Hvordan kan du skape en god skolehverdag for elever som har rett på store avvik for læreplanens mål? Her får du noen tips til hvordan du kan planlegge.
-
Hvordan legge til rette for lek og læring i barnehagen? Hvordan kan du som jobber i barnehage legge til rette for gode lek- og læringssituasjoner dersom barnet har en dyp utviklingshemming eller multifunksjonshemming?
-
Forebygging av utfordrende atferd Barn med store funksjonsnedsettelser er særlig sårbare for å utvikle selvskading eller utagerende atferd. Hva kan du og laget rundt gjøre for å forebygge?
-
Hvordan skape engasjerende læringsaktiviteter? Hvordan kan du skape gode og engasjerende læringsaktiviteter for elever med dyp eller alvorlig utviklingshemming? Her er noen råd.
-
Hvordan kan helse- og omsorgsoppgaver bli gode læringsituasjoner? Om du har ansvar for en elev med store helseutfordringer, vil mye av skolehverdagen være preget av helse- og omsorgsoppgaver. Hvordan kan du skape gode læringssituasjoner av disse?

Engasjement for læring
Veileder for bedre læringsaktiviteter for elever med dyp eller alvorlig utviklingshemming.
Om utviklingshemming
Utviklingshemming – også kalt psykisk utviklingshemming i diagnosesystemet (ICD-11) – er en tilstand som oppstår i løpet av utviklingsalderen og innebærer både reduserte adaptive ferdigheter (tilpasningsevne) og kognitive funksjoner (sanseoppfattelse, oppmerksomhet, hukommelse, problemløsning og språk). Diagnosen settes i spesialisthelsetjenesten når alle tre kriterier er oppfylt.
Utviklingshemmingsdiagnosene er gradert i lett, moderat samt alvorlig og dyp.
I tillegg får noen en uspesifisert utviklingshemmingsdiagnose. Det kan gjelde om utredningen skjer i tidlig alder, eller det er usikkerhet om funksjonsnivået.
Voksne mennesker med
- lett utviklingshemming forventes å ha en tilpasningsevne og forståelse som sammenliknes med barn i barneskolealder
- moderat utviklingshemming forventes å ha en tilpasningsevne og forståelse som barn i overgangsperioden mellom barnehage og skole
- alvorlig eller dyp utviklingshemming vil ha behov for tilpasninger som på noen måter kan likne på tilbud til barn under skolepliktig alder
Alle mennesker har likevel erfaring tilsvarende sin egen alder.
Ved riktige tilpasninger kan mennesker med utviklingshemming utvikle seg, lære, trives, ha en god livskvalitet og bidra i samfunn og fellesskap.
Ved å tilpasse aktiviteter til barnets funksjonsnivå på en måte som ligner tilbud til barn under skolepliktig alder, men med voksne erfaringer som bakgrunn. Dette kan innebære mye praktisk, sansestimulerende læring, bruk av en-til-en oppfølging og tydelig visuell eller taktil veiledning.
Årsaken kan påvirke pedagogisk tilnærming: For eksempel ved tilstander som Down syndrom eller Fragilt X vet man hvilke styrker og utfordringer som ofte følger med, slik at opplæringen kan målrettes bedre. Kjennskap til årsaken gir også veiledning om forventet utviklingsbane.
Om multifunksjonshemming
Multifunksjonshemming er en kategori – ikke en diagnose – for personer med omfattende, sammensatte funksjonsnedsettelser. Den dyp/moderat utviklingshemmingen kombineres med tilleggsvansker i motorikk, syn, hørsel eller vedvarende sykdom, noe som krever ekstra samspillstøtte.
Personer med multifunksjonshemming er avhengige av samspillspartnere som forstår dem uten ord. Med oppmerksom tilstedeværelse og fysisk nærhet skapes felles meningsskapende handlinger gjennom enkel gestikk, øyekontakt, berøring og rytmiske uttrykk.
Ved å skreddersy tilbud til den enkeltes forutsetninger og behov, inkludert:
Tilpassede læringsaktiviteter i små grupper eller èn-til-èn, som fremmer læring, trivsel og helse.
Fysisk miljø med god tilgjengelighet (plattformer, støttestrukturer).
Sansestimulerende materiell (teksturer, lyd, lys).

Ressurspakke for lærere
Her finner du ressurser som handler om å skape en godt innhold i skole og barnehage for barn og elever med store funksjonsutfordringer.

Tidlig innsats før Nalis skolestart
Når Nali (5) begynner på skolen neste høst, har overgangen fra barnehagen allerede vært planlagt i to år. I Rælingen kommune har de systematisert rutiner for overganger. Minstestandarder og barnets stemme er stikkord.