Begynneropplæring i punktskrift

Om du har en elev som skal begynne med punktskrift, gir vi deg her noen råd og noe å reflektere over før du går i gang.

Skriftsystemet består av opphøyde punkter som leses ved at man fører fingerputene over dem.

Systemet tar utgangspunkt i en punktskriftcelle med seks punkter: Tre i høyden og to i bredden. Punktene nummereres 1, 2 og 3 i venstre kolonne og 4, 5 og 6 i høyre kolonne.

 6-punktcellen med nummererte punkter
Slik nummereres punktskriftcellen

Alle tegnene i punktskrift er bygget opp ved ulike kombinasjoner av punktene i cellen.

Alfabetet med bokstaver i punktskrift og visuell skrift
Det norske alfabetet i punktskrift.

Å lese taktilt

Det er mange fellestrekk mellom lesing av visuell skrift og lesing av punktskrift. Enten eleven bruker hendene eller øynene til å oppfatte teksten, er grunnprinsippene ofte de samme. Du kan derfor bruke mye av det du kan om lese- og skriveopplæring fra før.

Det er likevel noen vesentlige forskjeller mellom det å lese visuelt og taktilt:

Å lese og skrive punktskrift er mer komplisert og tidkrevende enn å lese og skrive visuell skrift. Det stiller større krav til konsentrasjon, hukommelse og oppmerksomhet. Det taktile minnet har heller ikke den samme kapasiteten som det visuelle minnet.

Opplæring i punktskrift

Elever som har så nedsatt synsfunksjon at de ikke kan lese visuell skrift på en funksjonell måte, har rett til opplæring i punktskrift.

Noen begynner sin grunnleggende skrive- og leseopplæring i punktskrift, mens andre lærer det etter at de har lært seg å lese visuelt.

Om du har en elev som skal begynne å lære punktskrift, vil det være mange individuelle behov å ta hensyn til. Statped kan være en drøftingspartner i dette arbeidet.

Lesing

Det kan ta lang tid å utvikle funksjonelle leseferdigheter. I opplæringen må eleven lære å bruke hendene på en hensiktsmessig måte, gjennom å lære

Skriving

Å lære å skrive er ofte enklere enn å lære å lese. For å skrive må eleven forstå sammenhengen mellom punktene i punktskriftcella og tastene på punktskriftastaturet.
Eleven må lære å bruke riktig fingersetting, det vil si å trykke ned riktige skrivetaster med riktig hånd og riktig finger samtidig.

Noen råd før du setter i gang

  • Bygg på det du kan om lese- og skriveopplæring, og lær deg forskjellen mellom å lese taktilt og visuelt.
  • Lag en plan for opplæringa med mål, innhold, arbeidsmåter, organisering og progresjon.
  • Elever som leser punktskrift, møter det sjeldnere enn seende møter visuell skrift. Sørg for at eleven møter punktskrift så mye som mulig i læringsmiljøet og omgivelsene. Merk objekter og sørg for rik tilgang til lesestoff i punktskrift.
  • Bruk den ekstra tiden som eleven har rett på (§§ 3-5/6-4), til å bli kjent med materiell og hjelpemidler, og til å øve på ferdigheter, teknikker og strategier.