Spillet kan med fordel brukes i stor klasse, men kan også benyttes i mindre grupper for tettere oppfølging. Spillet byr på spennende utfordringer med mye visuell støtte. Portal Knights vil derfor kunne engasjere elever med ulike behov for tilrettelegging. Spillet vil også kunne motivere elever som av ulike grunner sliter med motivasjon for skolefag. Elevene møter et enkelt språk, men noen av instruksjonene er upresise, og noen vil derfor trenge støtte til å forstå oppgavene. Portal Knights kan med fordel brukes til samhandling og samarbeid. Elevene kan spille samtidig i samme verden og kommunikasjonen skjer via mikrofon eller ved å sitte i samme rom. I spillet får du ulike oppdrag. Det kan være lurt at læreren tydeliggjør disse oppdragene for å gi elevene et felles fokus som kan støtte sosial læring. Å ha et felles mål å jobbe mot kan legge grunnlag for vennskap og trivsel på skolen, noe som igjen er viktig for læring.
Med spillet som utgangspunkt vil elevene få en ny innfallsvinkel til å jobbe med skriftlige og muntlige kompetansemål. Læreren kan bruke handlingen eller omgivelsene til å lage spennende oppgaver. Eksempler på dette kan være:
«Tenk deg at portalridderen din er en del av et eventyr. Ta utgangspunkt i ferdighetene og karaktertrekkene til ridderen din, men bruk fantasien og beskriv personlighet og egenskaper mer detaljert». Denne oppgaven vil kunne brukes flere ganger ettersom ridderne utvikler seg i løpet av spillet eller man kan lage en ny karakter.
«Se på omgivelsene dine. Hvor i den virkelige verden kunne dette vært?»
«Ta fire skjermdumper mens du spiller. Bruk bildene til å lage en tegneserie i Book Creator»
Aktuelle kompetansemål fra LK06
Norsk etter 7. årstrinn
- Referere, oppsummere og reflektere over hovedmomenter i en tekst
- Forstå og tolke opplysninger fra flere uttrykksformer i en sammensatt tekst
- Uttrykke og grunngi egne standpunkter og vise respekt for andres
- Å opptre i ulike roller gjennom dramaaktiviteter, opplesing og presentasjon
- Forskerspiren i naturfag 7. trinn
- Formulere naturfaglige spørsmål om noe eleven lurer på, foreslå mulige forklaringer, lage en plan og gjennomføre undersøkelser
Utforskaren i samfunnsfag etter 7. trinn
- Formulere eit samfunnsfagleg spørsmål, foreslå moglege forklaringar og belyse spørsmålet gjennom ei undersøking
Filosofi og etikk i KRLE etter 7. trinn
- Samtale om aktuelle filosofiske og etiske spørsmål og diskutere utfordringer knyttet til temaene fattig og rik, krig og fred, natur og miljø, IKT og samfunn
Norsk etter 10. årstrinn
- Lytte til, oppsummere hovedinnhold og trekke ut relevant informasjon i muntlige tekster
- Delta i diskusjoner med begrunnede meninger og saklig argumentasjon
- Skrive ulike typer tekster etter mønster av eksempeltekster og andre kilder