Til hovedinnhold

Personlige taktile bøker

Viktig å tenke på når du skal lage en taktil bok

Tenk taktilt, ikke visuelt

Det vesentlige er den taktile opplevelsen av boken, ikke «hvordan den ser ut». For eksempel en modell av en bjørk som viser hele bjørka med stammen, grenene og bladene i en bok vil kunne være veldig abstrakt for barnet. I stedet kan du bruke taktilt materiale som kjennes ut som stammen på bjørka, og da vil det kunne gi mer mening. Du må da være sikker på at barnet har kjent på bjørkestammen, og blitt bevisstgjort om at det er et tre som heter bjørk. Da vil det kunne det gi mening for barnet som utforsker den taktile illustrasjonen.

Bilde av flere bjørker

Boken må tåle utforsking

  • Alt som er limt inn i boken må sitte godt fast.
  • Pass på at det ikke er noe som er giftig, eller skarpt i boken.
  • Bruk gjerne bøker i tykk kartong som ikke bøyer seg når man blar i boken.
  • Boken bør ha enkle taktile illustrasjoner, og velger du å ha tekst bør det være en liten mengde tekst på hver side. Med enkle illustrasjoner menes det at du bør ha lite materiale og få detaljer på hver side, og ikke ha noe «pynt».
  • De taktile illustrasjonene bør være på en størrelse som gjør at barnet kan få oversikt over hele illustrasjonen med hånden sin. Tenk på barnets håndflate og ikke lag den taktile illustrasjonen større enn den.
  • Unngå perspektiv (se bildet under av ett fjellandskap med mange detaljer) og ikke gjem et objekt bak et annet.
  • Ha teksten på samme sted på sidene slik at det blir forutsigbart for barnet hvor teksten på sidene befinner seg. Et tips er å ha teksten på venstre side, og den taktile illustrasjonen på høyre side.
Utsiktsbilde av fjellandskap, vann og en person som sitter i midten av bildet og ser utover

Side 11 av 19