Til hovedinnhold

Tar Heel Reader

Tar Heel Reader er en samling av gratis, lettleste og lett tilgjengelige lesebøker med et bredt spekter av tema – på mange ulike språk.

Skjermdump av nettsiden. Viser de fem lettlestbøkene som er laget på norsk.
  1. Kategori: Sammensatte lærevansker, Språkforstyrrelser, Lese- og skrivevansker, Utviklingshemming, Autismespekter, Ord- og begrepsopplæring, Lærevansker og utviklingshemming
  2. Språk: 27 språk, inkludert norsk
  3. Pris: Gratis
  4. Format: Nettbasert
  5. Utvikler: Center for Literacy and Disability Studies og Department of Computer Science ved University of North Carolina at Chapel Hill.

Tar Heel Reader er en gratis nettressurs i leseopplæringa, hvor det er samlet lettleste bøker med et bredt spekter av tema – på mange ulike språk. Bøkene er beregnet på leseopplæring og kan leses direkte på skjerm eller skrives ut. Ressursen har mulighet for opplesing av bøker med syntetisk tale på noen språk. Den norske stemmen er enda ikke klar.

Bøkene kan åpnes ved hjelp av ulike brukergrensesnitt, inkludert berøringsskjermer, intelligente taster med tilpassede overlegg, eller med brytere. Alle bøkene kan redigeres og tilpasses din elev og på ditt språk.

Du kan lage dine egne bøker med bilder fra Flickr eller laste opp egne bilder. Du kan selv velge om du vil publisere bøkene på nettet eller om du vil bruke bøkene i kladdformat. Da er det kun du som ser de bøkene du lager. Alle bøker skal være kvalitetssikret i forhold til kvalitet og rettigheter før de publiseres. Dette gjelder både tekstkvalitet og rettigheter knyttet til bilder. Grafiske symboler kan ikke lastes opp. Det er mulig å jobbe med bøkene uten å være tilkoblet internett.

Tilgangen er gratis, men krever at du registrerer deg med brukernavn og passord. Første gang du registrerer deg må du ha tilgang til en kode/ førstegangs passord. Det får du ved å sende en e-post til tarheelreader@cs.unc.edu